Ljubav i veze
0

Nesigurne žene lažu da su doživjele orgazam

Sarajevo-x.com
U vrijeme kada 60 posto žena tvrdi da su barem jednom lažirale dostizanje vrhunca prilikom seksualnog čina ili oralnog zadovoljavanja, naučnici Univerziteta Temple iz Pennsylvanije pozabavili su se otkrivanjem razloga ovih malih ali bitnih laži.

Ispostavilo se da nije u pitanju pokušaj da se zaštite osjećaji partnera, već žene koje se pretvaraju da su doživjele orgazam najčešće imaju probleme sa strahom od intimnosti i nesigurne su u vezi sa svojim tijelom. Među najčešćim razlozima je i želja da se seksualni čin okonča što je prije moguće.

Voditeljica tima naučnika Erin Cooper kazala je za naučni portal LiveScience da su rezultati do kojih se došlo istraživanjem za nju prava katastrofa.

Cooper je intervjuisala 366 žena između 18 i 32 godine života i sve su priznale lažiranje orgazma. Upitane zašto su to činile i kako se osjećaju dok su intimne s partnerom, odgovorile su da su ili pokušavale emocionalno se distancirati od partnera ili time prikriti vlastitu osramoćenost, jer nisu fizički uzbuđene.

"Žene kojima je teško emocionalno se povezati s partnerom imaju problem povezati se i na seksualnom nivou", objasnila je Cooper.

Mali broj ispitanica kazao je da su se pretvarale da doživljavaju orgazam zbog povećanja vlastitog zadovoljstva.