|

Nekoliko znakova da je prerano da počnete živjeti s partnerom

Nekoliko znakova da je prerano da počnete živjeti s partnerom
0
L. K.
25.9.2019. u 09:54
0
komentara
0

dijeljenja
Nekoliko znakova da je prerano da počnete živjeti s partnerom Ilustracija: Shutterstock
Mnogim parovima započinjanje zajedničkog života djeluje kao jednostavan i logičan korak. Uštedjet će novac, imati pomoć i društvo u kući... Dok, s druge strane, za neke to predstavlja samo spas za vezu, finansije i slično. Huffpost donosi nekoliko detalja koji razlikuju ova dva slučaja.
Ako ste zabrinuti da biste vaš partner i vi mogli prerano zakoračiti u zajednički život, onda dobro proučite ovih nekoliko znakova.

1. Koristite useljavanje kao način da procijenite snagu svoje veze. Ovako veliki koraci ne trebaju biti nešto čime ćete testirati da li je vaša veza stabilna i uspješna. Zajednički život je u normalnim situacijama znak da ste već u vezi koja je izrazito stabilna i uspješna. Osim toga, par bi trebao biti uzbuđen zbog novog velikog koraka, kaže terapeutkinja Kurt Smith.

"Zajednički život je nešto što trebate uraditi kada utvrdite da je veza kvalitetna i da ste oboje spremni na takvu promjenu", kaže Smith.

2. Još niste prošli kroz prvu veliku svađu. Iako se čini romantično i kao pravi korak, sve veze od samo nekoliko mjeseci ne trebaju prerastati u zajednički život. Vrlo je moguće da u kratkom periodu od svega nekoliko mjeseci niste imali vremena da prođete kroz određene testove i teškoće koje se mogu pojaviti u vezi. Ovakve stvari su nužne da biste provjerili koga imate pored sebe i da li je to neko s kim ima smisla počinjati zajednički život.

"Morate vidjeti kako vaš partner reaguje kada se nađete u komplikovanoj situaciji ili kada se posvađate. To je važan faktor koji morate uzeti u obzir", kaže terapeutkinja i seksologinja Isiah McKimmie.

3. Niste razgovarali o novcu. Iako baš i nisu privlačni, razgovori o novcu i finansijskim planovima i ciljevima su obavezni. Ako ih budete zaobilazili u početku, kasnije ćete se naći u situacijama gdje ćete se svađati o tome.

"Morate razgovarati o tome kako ćete dijeliti troškove za račune, koliko ko zarađuje i kako ćete otplaćivati rate i dugove koje možda imate. Budite transparentni u vezi s ovakvim stvarima, jer ako niste, to znači da vaša veza nije dovoljno zrela i da niste spremni za naredni korak", kaže Smith.

4. Neko od vas dvoje ima cimera ili dijete koji nisu oduševljeni vašom idejom. Ako imate cimera ili dijete, obavezno ga pitajte za mišljenje o dovođenju partnera u vaš zajednički prostor.

"Vama i vašem partneru se možda sviđa ideja o useljenju, ali ako to ne odgovara svim ukućanima, onda na taj način možete napraviti problem u kući. Zajednički život s partnerom nije samo ljubav, tu postoji dosta praktičnih detalja na koje treba paziti", kaže psiholog Ryan Howes.

5. Mislite li da useljenjem možete popraviti i ukloniti postojeće probleme u vezi? Ako je odgovor da, varate se. Kada je veza u krizi, vrlo je vjerovatno da vam je potreban vlastiti prostor, što sigurno nećete dobiti ako počnete živjeti s partnerom.

"Ako vas je partner prevario, ako imate problema s razumijevanjem ili nešto slično, pa mislite da zajednički život može popraviti komplikacije, vrijeme je da zakočite. Uzmite vremena za sebe i razmislite zašto je došlo do problema u vezi, kako možete riješiti i spriječiti ponovne iste komplikacije", kaže terapeutkinja Amanda Deverich.

6. Naposljetku, partner vas pritišće da počnete zajednički život. Ako vam intuicija govori da situacija nije idealna i da nije vrijeme za ovako veliki korak, poslušajte je. Čak i ako vas partner stalno uvjerava da će sve biti uredu, činjenica da ste nesigurni nije dobar znak.

"Mala trema je normalna, ali ako vam tijelo šalje jasne signale da ste uranili ili da niste spremni, nemojte se forsirati. Vjerujte svom instinktu, čak i ako vas partner uvjerava da ste u 'sigurnoj zoni'", kaže Howes.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.