Ljubav i veze
0

Ljubav je stvarno slijepa

Sarajevo-x.com
Američki istraživači su otkrili da je ljubav stvarno slijepa kada je u pitanju primjećivanje drugih ljudi. U studiji je učestvovalo 120 heteroseksualnih studenata koji su u tom momentu bili u romantičnoj vezi, piše Reuters.

Studenti na koledžu koji su zaljubljeni manje primjećuju druge zgodne žene ili muškarce, otkrio je istraživački tim sa kalifornijskog univerziteta u Los Angelesu.

“Ljubav koju osjećate prema svom partneru čini da svi ostali izgledaju manje atraktivno, a taj osjećaj djeluje na određeni način, te vam omogućava da potisnete misli o drugim ljudima iz svoje glave.“, objasnio je Gian Gonzaga, čija je studija objavljena u časopisu Evolution and Human Behaviour.

“Slično kao da ljubav stavlja konjske štitnike za oči na ljude.“, dodao je Martie Haselton, profesor psihologije i komunikacija na UCLA.

Gonzaga i Haselton zamolili su 120 studenata heteroseksualne orijentacije koji su, u tom trenutku bili u romantičnoj vezi, da pregledaju fotografije atraktivnih članova suprotnog pola. Volonteri su zamoljeni da izaberu najprivlačnije fotografije, te da izaberu da napišu esej o svoj trenutnom partneru ili o osobi koju su izabrali sa slike.

Za vrijeme pisanja eseja, studenti su zamoljeni da zaborave zgodne pojedince koje su vidjeli na fotografijama, ali da napišu na marginama papira ako su pomislili na njih za vrijeme pisanja. Studenti koji su pisali o svojim partnerima su u manjem broju priznavali da su mislili o drugim ljudima od studenata koji su pisali o uobičajenim stvarima.

Kasnije zapitani da se prisjete zgodnih ljudi sa slika, studenti koji su pisali o svojim partnerima sjetili su se manje detalja fizičkog izgleda zgodnog stranca.