Ljubav i veze
0

Kontracepcija za muškarce?

Sarajevo-x.com/Time
Prije nekoliko godina kontracepcija za muškarce je izgledala kao neizbježna stvarnost. Danas i pored velikih priča i projekata vodećih svjetskih farmaceutskih kompanija ne postoje nikakve hormonalne kontracepcije za muškarce.

Šta se zapravo desilo? Jednom riječju: novac. Farmaceutska industrija je zaključila da je tržište malo da bi se isplatila prizvodnja ovog kontraceptiva, budući da troškovi za njegovu proizvodnju iznose preko stotinu miliona dolara.

Njemački gigant za proizvodnju lijekova Schering prekinuo je program za razvoj ovog proizvoda još 2006. godine, nakon čega su i druge kompanije učinile isto napuštajući projekte koji su, sudeći prema stručnjacima, bili na rubu potpunog uspjeha.

Prema mišljenju Kirsten Thompson, direktorice Male Contraception Coalitiona, kada bi se provele kliničke studije nekim od ovih odbačenih lijekova muškarci bi posegnuli za njima u roku od pet godina isto kao što su i žene. Pa ipak kompanije za proizvodnju lijekova nisu zainteresovane.

Australijski liječnik David Handelsman, koji je godinama proučavao različita kontraceptivna sredstva namijenjena muškarcima, kazao je da farmaceutska industrija nema sluha za potrebe javnosti.

Prema rezulatima ankete koju je 2005. godine sproveo Schering među 9.000 muškaraca od 18 do 50 godina, 55 posto ispitanika iz različitih dijelova svijeta je pokazalo veliko zanimanje za novi metod, a čak 40 posto Amerikanaca je bilo voljno i da proba novu metodu kontrole plodnosti.

Studije su pokazale da odgovarajući omjer testosterona i progesterona može uspješno i reverzibilno potisnuti produkciju sperme kod većine muškaraca. Pa ipak, ova kombinacija se ne može iskoristiti u obliku oralnog kontaraceptiva jer se testosteron jako brzo razgrađuje u jetri, ali bi se mogao iskoristiti u drugim oblicima kao što je mjesečna injekcija, krema i ugradivi sintetički implatant. Međutim, nijedan od ovih metoda nije pouzdan kao što su to kontraceptivne pilule za žene.

U nekim studijama muškarci su 100 posto uspješno reagovali na hormonalne tretmane, a u nekim je čak 10-15 posto tretmana bilo neuspješno. Istraživači nikako ne mogu da objasne zbog čega se to dešava. Neki navode da je puno lakše blokirati jednu jajnu ćeliju kod žena nego milione spermija kod muškaraca.

Naučnik John Amory sa Univerziteta u Washingtonu kaže da nedostatak konačnih rezultata u tretmanu ovim kontraceptima predstavlja veliki problem.

"Kada bismo imali mješavinu koja bi bila 99 posto učinkovita onda bi mogli krenuti sa masovnom proizvodnjom", dodao je Amory.