{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kako 'preživjeti' prvu godinu braka

S
2.5.2009. u 08:30
0
6
Kako 'preživjeti' prvu godinu braka
0
Kako 'preživjeti' prvu godinu braka
FOTO: Ilustracija
Prema dosadašnjim istraživanjima naučnika prva godina braka je najteža s obzirom da se novovjenačni supružnici tek navikavaju na zajednički život. Najviše brakova i propadne zbog nesuglasica u prvoj godini zajedničkog života, zbog toga Sharon Naylorm, autorica brojnih knjiga o planiranju vjenčanja, savjetuje:
1. Pronađite kompromis - Svaka osoba je navikla probleme rješavati samostalno, te važne odluke donositi bez pomoći drugih, no da bi brak uspio kada kročite na 'ludi kamen' za sve što planirate učiniti morate se posavjetovati s partnerom. U braku su oba supružnika ravnopravna s toga odluke se moraju zajednički donositi.

2. Razgovarajte o finansijama - Nakon vjenčanja, obavezno povedite razgovor o finansijama. Partneru otvoreno iznesite svoje finansijsko stanje, koliko ušteđevine imate, da li ste kreditno zaduženi, te napravite zajednički budžet. Najviše brakova i propada upravo zbog finansijskih poteškoća, te je zbog toga jako bitno na samom početku braka povesti razgovor o finansijama.

3. Zajedno uredite stan - Iako je često jedan partner pasivan kada je u pitanju uređivanje stana te odluku o dekoraciji i odabiru namještaja prepušta onom drugom, ne dopustite da se to i vama desi. Zajedno donosite odluke o tome kakav namještaj kupiti, gdje ga smjestiti, kojom bojom okrečiti zidove... Zajedničko uređenje će biti zabavno, te ćete na taj način izbjeći kasnije nesuglasice i prigovaranja zbog nečega što se 'našlo' ili 'nije našlo' u stanu.

4. Pazite na 'liniju' - Prethodna istraživanja su utvrdila da se novovjenčani supružnici nakon vjenčanja udebljaju i do devet kilograma. Često se dešava da zbog brojnih obaveza partneri prestanu brinuti o svom tijelu i time načine veliku pogrešku. Ne dopustite to sebi već neprestano održavajte kondiciju.

6. Ostvarite dobar odnos s partnerovom porodicom - Iako možda niste u dobrim odnosima sa partnerovim roditeljima, sada kada ste u braku morate se potruditi pronaći 'zajednički jezik' s njima. Pozovite ih na ručak, otkrijte šta vole, obradujte ih nekom sitnicom, time ćete učiniti veliki korak naprijed u očuvanju braka, te unijeti više mira u bračni život.

7. Izlazite što češće - Poznato je da novovjenčani supružnici sve manje pažnje posvećuju izlascima, no kako savjetuju stručnjaci, ključ uspjeha jeste upravo odvajanje vremena za provod. Izaberite dan kada oboje imate vremena i kada niste umorni od posla, te izađite na večeru, prošetajte i zabavite se kao što ste to nekada činili.

8. Mali trikovi - Ne zaboravite da je seks jedan od čimbenika radi kojeg brakovi i opstaju. Izdvojite vrijeme, prošetajte po radnjama, kupite seksi donje rublje, te s vremena na vrijeme ponovo zavedite partnera. Tim sitnicama ćete svakodnevno osvježavati vašu 'vezu' i učiniti brak dugotrajnim, savjetuje Naylom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: