Vječno pitanje
0

Je li ženski orgazam u evolutivnoj prošlosti imao reproduktivnu funkciju

M. A.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Naučnici iz SAD-a proveli su eksperiment na životinjama kroz koji su pokušali saznati da je orgazam kod žena u evolutivnoj prošlosti imao i svoju reproduktivnu funkciju, piše Health24.

Jesu li naučnici riješili misteriju ženskog orgazma?

Kako je istakao tim istraživača, muški orgazam za vrijeme seksa služi očiglednoj reproduktivnoj funkciji i bez njega ejakulacija se ne može dogoditi. Međutim, reproduktivna uloga ženskog orgazma mnogo je manje jasna, jer se kod žena pojavljuje ovulacija bez obzira na to je li žena nedavno doživjela orgazam ili ne.

Stoga je i samo postojanje ženskog orgazma kod žena dugo bila fiziološka misterija. U međuvremenu, američki istraživači uz pomoć nekih seksualno aktivnih zečeva vjeruju da su potencijalno riješili ovu zagonetku.

Novo istraživanje vodili su Gunter Wagner, profesor ekologije i evolucijske biologije na Yaleu, i Mihaela Pavlićev, docentica pedijatrije na Univerzitetu u Cincinnatiju.

Prema istraživačima, klitoris, centralni lokus ženskog orgazma, nalazi se na idealnoj udaljenosti od mjesta na kojem se događa prava "akcija" reproduktivnog odnosa. To je navelo tim da ponovo pogleda u porodično stablo sisara. Kako su prethodno navedena dva naučnika izvijestila, klitoris je više centralno postavljen kod životinja poput mačaka i zečeva nego kod ljudi.

Kod ovih sisara, klitoris se nalazi uz sami reproduktivni put koji se koristi za odnos. Zapravo, kod ženki zečeva, stimulacija klitorisa i orgazam su zapravo potrebni za pokretanje ovulacije potrebne za reprodukciju.

To se, naravno, razlikuje od onog što se događa kod žena. Dakle, Wagner i Pavlićev su teorirali da je, negdje duž evolucijske vremenske linije, klitoris migrirao dalje od centra reproduktivne aktivnosti zadržavajući svoju sposobnost oslobađanja hormona koji dovode do zadovoljstva.

Kako bi testirali svoju teoriju da je ženski orgazam od suštinskog značaja za prokreaciju, barem kod drugih sisara osim čovjeka, dva su naučnika ubrizgavali antidepresiv fluoksetin (poznatiji kao Prozac) ženkama kunića.

Budući da je poznato da ovaj lijek smanjuje sposobnost ženki da dožive orgazam, istraživači su teoretizirali da bi, osim toga, kunići koji su dobili lijek imali i manju vjerovatnoću za ovulaciju. To se i potvrdilo, tj. kako se smanjivala sposobnost ženki zečeva za orgazam, one su i ovulirale 30 posto rjeđe u usporedbi s ženkama koje nisu dobile antidepresiv.

Pretpostavlja se da to potvrđuje tezu da je, barem u dalekoj evolutivnoj prošlosti ljudi, orgazam kod žena igrao presudnu ulogu za dobijanje potomstva.

"Ovo je važno za naše razumijevanje ženske seksualnosti", rekao je Wagner.