Zapanjujuće otkriće
25

Dužina prstiju može ukazivati na seksualnu orijentaciju žena

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Najnovija istraživanja su pokazala da dužina kažiprsta i prstenjaka može ukazivati na to da li žena ima homoseksualne sklonosti, piše BBC.

Žene čiji su kažiprst i prstenjak različite dužine imaju veću šansu da postanu lezbijke, pokazuju najnovije studije.

Naučnici su izmjerili dužinu prstiju 18 parova jednojajčanih blizanki, od kojih je jedna sestra bila heteroseksualna, a druga homoseksualna.

Većinom su homoseksualne, ali ne i heteroseksualne blizanke, imale različitu dužinu kažiprsta i prstenjaka, ali samo na lijevoj šaci. Ovo je inače osobina koja je karakteristična za muškarce.

Naučnici s Univerziteta u Essexu ovaj fenomen objašnjavaju kao posljedicu lučenja veće količine testosterona u maternici. Naučnici su također izmjerili prste 14 parova identičnih blizanaca muškog spola, od kojih je jedan bio heteroseksualan, a drugi homoseksualan, ali nisu našli nikakvu vezu.

"Identični blizanci, koji dijele 100 posto svojih gena, mogu se razlikovati u seksualnoj orijentaciji", istakao je voditelj studije dr. Tuesday Watts s Univerziteta u Essexu.

"Istraživanja ukazuju na to da je naša seksualnost predodređena djelovanjem maternice i količine muškog hormona koji se tamo luči. Žene koje su izložene višim nivoima testosterona češće su biseksualne ili homoseksualne orijentacije", naglašava Watts.

Rezultati su objavljeni u žurnalu Archives of Sexual Behaviour.