|

Dok vas smrt ne rastavi: Ovo je jedina država koja zabranjuje razvod

Dok vas smrt ne rastavi: Ovo je jedina država koja zabranjuje razvod
37
Klix.ba
17.1.2015. u 20:21
107
komentara
37

dijeljenja
Dok vas smrt ne rastavi: Ovo je jedina država koja zabranjuje razvod Ilustracija
Chatto Realuyo sa Filipina napokon je poništila svoj brak 10 godina nakon što se njen muž odselio.
Poništenje nije isto što i razvod jer joj je to zapravo zabranjeno. Naime, Filipini su jedina država pored Vatikana koja ne dozvoljava razvod braka. Ono za šta se Realuyo izborila nakon punih 10 godina pravne borbe jeste poništenje.

Ona će se zahvaljujući toj odluci ponovo moći udati, ali bez ceremonije u crkvi jer tamošnja moćna katolička Crkva njen brak smatra vječnim. S druge strane, država nakon donesene odluke o poništenju smatra da se Realuyo zapravo nikada nije udala.

Problem se nalazi u velikom uticaju religijskih pravila na zakone države, a koji datiraju još od prije 500 godina kada su prvi španski kolonizatori došli na obale filipinskih ostrva. Ipak, i pored toga što većina katolika smatra brak vječnom institucijom, od nedavno jača i opozicija tom mišljenju.

Postoje i ekonomski razlozi za podršku legalizaciji razvoda. Naime, 23-godišnja Kate Briola je odustala od poništenja braka zbog cijene sudskih troškova od čak 5.000 eura.

Ipak, i pored komplikacija i visoke cijene, broj poništenih brakova raste. 2001. godine na Filipinima je poništeno samo 4.250 brakova, dok se 2012. godine taj broj popeo na 10.500.
Prijavi grešku


Komentari (107)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...