14. februar
1

Danas je Dan zaljubljenih - Valentinovo

Sarajevo-x.com
Širom svijeta danas se obilježava Dan zaljubljenih-Valentinovo. To je dan u kojem se slavi i izražava ljubav prema partneru i bližnjima.

Svakog 14. februara u svijetu se obilježava Dan Sv. Valentina ili Dan zaljubljenih koji je ime dobio po legendi o svećeniku Valentinu.

Mladi rimski svećenik oglušio se o naredbu tadašnjeg cara Klaudija koji je naredio da se vojnici ne smiju ženiti ili zaručivati, te je tajno vjenčavao parove sve dok ga nisu uhvatili i zatvorili u tamnicu.

Valentin je ubijen 14. februara, a nedugo nakon smrti proglašen je svecem. Kad se u Rimu kršćanstvo učvrstilo kao religija, dan njegove smrti proglašen je praznikom ljubavi i zaljubljenih.

Najstariju čestitku za Valentinovo napisao je francuski vojvoda Charles Orleanski svojoj supruzi dok je bio u zatočeništvu u Engleskoj.

Simbol Valentinova je i Kupid, starorimski bog ljubavi. Često se prikazuje kako drži luk i strijelu, jer se vjeruje da se onaj koga on pogodi svojom čarobnom strelicom-odmah zaljubi.

Svake godine za Valentinovo širom svijeta pošalje se oko milijardu čestitaka, a nešto više pošalje se jedino za Božić.

Statistike kazuju i da u Veronu, rodni grad Romea i Julije, svake godine stigne oko hiljadu ljubavnih pisama za Juliju, a interesantno je da su ankete u SAD-u pokazale da čak 15 posto čestitaka za Valentinovo djevojke pošalju same sebi.