Zaštita i do nekoliko sedmica
0

Uskoro tableta umjesto kreme za sunčanje

Sarajevo-x.com
Ako volite sunce, ali vas zamara nanošenje kreme za sunčanje, onda će vas zasigurno obradovati vijest da su britanski naučnici na putu da otključaju jednu od tajni koje kriju morske dubine s ciljem zaštite kože od štetnih sunčevih utjecaja.

Naime, britanski naučnici su otkrili da koralj ima sposobnost da se štiti od štetnih UV zraka, te se nadaju da će ovo saznanje moći iskoristiti kako bi kremu za sunčanje pretvorili u jednostavnu tabletu.

Samo jedna tableta bi mogla pružiti i do nekoliko sedmica zaštite kože i očiju od sunca i smanjiti rizik od raka, a kreme sa zaštitnim faktorom više ne bi bile potrebne.

No, koža ne bi tamnjela pa bi se ljubitelji osunčanog tena moralo zadovoljiti odlaskom u solarij.

Tableta bi se mogla testirati na ljudima u sljedećih pet godina, a nakon toga bi bila dostupna u slobodnoj prodaji po prihvatljivim cijenama, tvrde naučnici iz Kraljevskog univerziteta u Londonu.

Inspiraciju za ovo otkriće pronašli su u uzorcima koralja pronađenog u Australiji. Poznato je da ovi morski organizmi, koji žive u plitkoj vodi, imaju sposobnost samozaštite od štetnih sunčevih zraka zahvaljujući algama.

"Otkrili smo da alge stvaraju tvar za koju mislimo da se prenosi na koralje, koji, zatim, ovaj sastojak pretvaraju u neku vrstu kreme za sunčanje", kaže doktor Paul Long.

Ne samo da su i koralj i alga zaštićeni od štetnih sunčevih zraka, već i ribe koje se hrane koraljima, također imaju koristi od ove njihove sposobnosti.

"Nakon uzimanja tablete, ta ista tvar će se naći u ljudskoj koži i očima", kaže Long, te dodaje da predstoji još dosta toksikoloških testova koje treba uraditi, prije nego tableta za sunčanje bude dostupna na tržištu.