Korisne upute
69

U vrijeme širenja koronavirusa: Kako na pravilan način očistiti svoj telefon

DP
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Sačuvajte sebe od zaraze tako što ćete uređaj koji najčešće koristite redovno održavati čistim.

Mobiteli su jedna od najprljavijih stvari koju imamo u kući pa bi u vrijeme širenja smrtonosnog koronavirusa posebno trebalo obratiti pažnju na njihovu čistoću. Svjetska zdravstvena organizacija dala je puno detalja o pravilnom pranju ruku koje je najbolja zaštita od infekcije, ali ako operete ruke pa uzmete svoj telefon, koji je pun bacila, ništa niste postigli, pišu NBC News.

Evo kako održavati svoj telefon čistim i biti siguran da ste s njega uklonili sve bacile.

1. Isključite telefon prije nego što počnete s čišćenjem.

2. Apple predlaže da koristite mikrofiber tkaninu koju upotrebljavate za čišćenje svojih naočala. Ako imate iPhone 7 ili neku noviju verziju, koja je otpornija na vodu, možete koristiti i toplu vodu sa sapunom, ali izbjegavajte njome čistite otvore na telefonu. Ostali proizvođači telefona nemaju savjete u vezi s ovim, ali bi većina novih telefona trebala biti vodootporna.

3. Apple i Samsung savjetuju da ne koristite proizvode za čišćenje jer oni mogu oštetiti osjetljivost ekrana na dodir. U vremenima širenja zaraze, kao što je trenutačno širenje koronavirusa, sigurnost je važnija od blagog oštećenja ekrana. Razblažite neko sredstvo za čišćenje i budite nježni kada prelazite njime preko ekrana. Obrišite telefon i masku sa svih strana i pazite da tekućina ne uđe u otvore telefona.

4. Ako se bojite da ćete oštetiti ekran, kupite jeftinu zaštitu za ekran pa onda obrišite telefon preko zaštite jer nju lako možete zamijeniti.

5. Kada čistite starije telefona, koristite mekanu mikrofiber krpu i ne upotrebljavajte sredstvo za čišćenje i vodu jer su ti telefoni osjetljiviji na tekućinu.

U svakom slučaju, ruke biste trebali prati i prije korištenja i nakon korištenja telefona prije nego što dotaknete lice.

Ako često razgovarate na telefon, koristite slušalice umjesto da prinosite telefon licu. Ipak, i slušalice biste trebali očistiti prije korištenja jer ni one nisu otporne na bacile, samo pazite da ono čime ih čistite ne uđe u otvore, to jest otvore obrišite suhom mikrofiber krpom.