Prekid štetne prakse
3

U SAD-u se zabranjuje provođenje invazivnih medicinskih pokusa na mačkama

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Odjeljenje za poljoprivredu i stočarstvo u SAD-u (USDA) objavilo je u utorak da prekida praksu zaraze mačića parazitima u istraživačke svrhe, javlja CNN.

Služba za istraživanje pri Odjeljenju za poljoprivredu i stočarstvo u SAD-u je koristila mačiće za istraživanje parazita Toxoplasma gondii.

Ovaj parazit uzrokuje toksoplazmozu, bolest za koju se smatra da je vodeći uzrok smrtnosti od bolesti koje se prenose hranom u SAD-u, posebno za osobe sa slabim imunim sistemom kao što su djeca i HIV pacijenti.

USDA je saopćila da su mačići korišteni u svrhu istraživanja jer su bili jedine životinje u kojima ovi paraziti mogu da završe svoj životni ciklus i da se razmnožavaju.

Iz Odjela su rekli da je istraživanje utjecaja Toxoplasme gondii dostiglo svoju zrelost i da je proučavanje na mačićima prekinuto.

Podsjećamo da su prošle godine senator Demokratske partije Jeff Merkley iz Oregona i bivši republikanski senator iz Michigana Mike Bishop predložili uvođenje zakona kojim bi se zaustavila USDA u korištenju mačića u svojim pokusima.