Blagdanska atmosfera
653

Tuzla dobila svoj Advent: Idilična priča koja najavljuje Božić

Piše: A. K.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Prvi Advent u Tuzli večeras je otvorio vrata za sve posjetitelje.

Plato ispred Hotela Tuzla lokacija je na kojoj je postavljeno više od deset drvenih kućica, posebno ukrašenih za ove predblagdanske dane koje simboliziraju doček velikog katoličkog blagdana Božića.

Svi posjetitelji imaju priliku uživati u bogatoj gastronomskoj ponudi. Slatki i slani programi prve adventske večeri u Tuzli mamili su brojne sugrađane, kao i neizostavno kuhano vino i rakija.

Oliver Jurišić, predsjednik Udruženja "Venus Amica", organizatora Adventa u Tuzli, kazao je da ovaj događaj donosi novi vid zabave za sve posjetitelje.

"Sve što treba da sadrži jedno ovakvo mjesto mi ovdje i imamo. Gastro ponuda je izuzetno obilna, a imamo i više poznatih vinarija te destilerija alkoholnih pića", istakao je Jurišić.

S obzirom da se izuzetno kasno krenulo u organizaciju ovog događaja, tuzlanski Advent traje znatno kraće.

"Svi znamo da Advent predstavlja najavu Božića te da traje četiri nedjelje. S obzirom na entuzijazam koji je vladao, pronašli smo rješenje te smo odlučili da s organizacijom i ove godine krenemo. Već sad možemo najaviti da će Advent u Tuzli biti i iduće godine te da će trajati mjesec dana", dodao je Jurišić.

Čast da Advent proglasi otvorenim pripala je gradonačelniku Tuzle Jasminu Imamoviću koji je kazao da je izuzetno značajno da i grad soli ima jedan ovakav događaj.

"U ovim dugim zimskim noćima veoma je dobro da imamo ovo u Tuzli. Na Trgu slobode imamo najveći ramazanski iftar, a sada imamo i Advent. Kada je u pitanju kvalitet života građana, najvažnije je da imamo ispoljavanje poštovanja i jednakosti svih", rekao je Imamović.

Ova zimska priča koja najavljuje dolazak Božića u narednim danima bit će upotpunjena i nastupima brojnih muzičkih grupa.