lifestyle
112

"Trči mama, trči": Porodila se prije četiri mjeseca, a već se takmiči za Olimpijadu

Klix.ba
Kada su profesionalna trkačica Sarah Brown i njen muž i trener Darren Brown pisali godišnji plan treninga i takmičenja kojim bi Sarah povećala šanse za nastup na Olimpijskim igrama, na njemu nije pisalo "imati bebu".

Kada je njeno vrijeme s odličnog preraslo u loše, Brown je otišla na preglede i saznala da je trudna, a termin joj je trebao biti 21. marta. Imala je bakrenu spiralu koja je garancija za čuvanje od trudnoće 99 posto, ali Brown je bila jedna od onih jedan posto.

Prilagodila je svoje treninge trudnoći i trčala je manjim intenzitetom, a prestala je u periodu od 20 do 24 sedmice jer su je boljela leđa. Tokom trećeg semestra trudnoće trčala je od 65 do 72 kilometra sedmično.

Abigail Ann Brown rođena je 4. marta, dvije sedmice ranije, jer je Sarahin vodenjak pukao. Od trčanja je odmarala sedam dana, a onda je opet krenula. Prvi izazov je bio vratiti se u prije porođajnu kondiciju, pa je počela ići i na aerobik. I kada je sve krenulo ka vrhu, Sarah je ponovo osjetila bol u leđima. Saznala je da pati od prolazne osteoporoze koja se razvija kasno u trudnoći ili nakon poroda, posebno kod žena koje doje.

Ljekari su joj otkrili i frakturu u torakalnom dijelu kičme i na još jednom tijelu te tumor na kičmi za koji su sigurni da je dobroćudni i prate ga. Ništa je nije zaustavilo i ona je nastavila trčati i vježbati.

"Dosta uzbudljivih stvari mi se dogodilo u životu sada se i ne želim brinuti. Nikada neću stati na tu liniju i sumnjati u sebe. Otići ću, dati sve od sebe pa bilo dovoljno ili ne", rekla je.

Nastavila je dojiti kćerku i stavljati njene potrebe na prvo mjesto. Tako će pred takmičenje podojiti bebu ili će koristiti pumpicu kako bi joj dojke bile manje i beba ne bi bila gladna. Ali od takmičenja ne odustaje jer misli da je bolja majka upravo zbog trčanja.

"Pruža mi mir i balans u životu. Uvijek sam bila tip osobe koja postane malo anksiozna u teškim situacijama, a ona me smiruje. Pomaže mi da ostanem pribrana i uživam u momentu. Mislim da je ovo putovanje bilo nevjerovatno iskustvo", kazala je sretna majka.

Abigail je prije dvije sedmice počela spavati u krevetiću i spavati cijelu noć. Sarah je ujutro probudi kako bi je podojila i otišla trčati.

Sarah će biti prva žena koja se takmiči četiri mjeseca nakon poroda i koja će svoju kćerku podojiti prije večerašnjeg starta kada će započeti trku od 1.500 metara.

Na espnW-u bit će emitovan i dokumentarac o Sarahinom putovanju pod nazivom "Trči mama, trči".