{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tinejdžeri goti imaju tri puta veće šanse da postanu depresivni i naude sebi

28.8.2015. u 21:45
19
51
Tinejdžeri goti imaju tri puta veće šanse da postanu depresivni i naude sebi
19
Tinejdžeri goti imaju tri puta veće šanse da postanu depresivni i naude sebi
Tinejdžeri goti imaju tri puta veće šanse da pate od kliničke depresije od ostalih adolescenata, upozorili su ljekari.
Eksperti s Oxforda i Bristola otkrili su da tinejdžeri koji se identificiraju kao goti imaju pet puta veću šansu da povrijede sebe od ostalih. Akademici, čiji je rad objavljen u žurnalu Lancet Psychiatry, sugerišu da slušanje "mračne" muzike može imati veze sa tim trendom.

"Konstantno slušanje muzike iz gotskog žanra dovodi do lošeg raspoloženja i pogoršava simptome depresije", napisali su.

Također, istakli su da osobe koje se već osjećaju isključeno ili odbačeno u svom društvu, te su već u riziku od depresije, više privlači gotski način života.

"Naša studija ne pokazuje da biti got uzrokuje depresiju ili samopovrijeđivanje, već da su mladi gotičari ranjiviji i podložniji ovim problemima", rekla je dr. Lucy Bowes.

Autori studije su razgovarali sa 3.694 tinejdžera u Bristolu starosti 15 godina, te ponovo kada su imali 18 godina. Učesnike su pitali o tome da li se identificiraju s nekom od grupa: hrabri, popularni, skejteri, usamljeni, štreberi, lutkice i sl. Oko 18 posto onih koji su se izjasnili kao gotičari u 15 godini su patili od kliničke depresije, a 37 posto ih je priznalo da su se samopovrijeđivali.

Skejteri su bili druga grupa po broju oboljelih od depresije, a za njima su usamljenici i štreberi. Mladi ljudi koji su se izjasnili kao "hrabri" imali su najmanje šanse da obole od depresije.

Autori studije kazali su kako se treba više raditi sa mladim ljudima u gotskoj zajednici kako bi se identificirali oni koji imaju rizik od depresije i samopovrijeđivanja, te im pružiti podršku.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: