lifestyle
197

Studio Zec sa projektom "Hotel Pino" na Bijenalu arhitekture u Veneciji

Klix.ba
Hotel Pino (Foto: Damir Dautbegović)
Hotel Pino (Foto: Damir Dautbegović)
Bh. arhitektonski studio Zec učestvovat će na ovogodišnjem Bijenalu arhitekture u Veneciji.

Žiri Bijenala je izabrao 37 evropskih arhitektonskih firmi za učešće u istraživačkom projektu IN practice, a predstavnik BiH u ovoj selekciji je Studio Zec sa projektom "Hotel Pino", otvorenim ove zime na Trebeviću.

Projekt IN practice podržava italijanska Asocijacija za arhitekturu i kritiku (AIAC) u saradnji sa magazinom A10 New European Aschitecture i naučnim dopinosom Bureau Europa, promovisano i podržano od Studija Gnosis.

Cilj IN practicea je istražiti inovativne arhitektonske prakse koje inteligentno (pre)oblikuju svijet i naglasiti kvalitetnu arhitekturu u Evropi s ciljem davanja izvora inspiracije za mlađe generacije. Rezultati ovog istraživanja će biti prvi puta prezentirani u Veneciji u knjizi "IN practice". Knjiga će sadržavati slike, refleksije i kritične eseje, ilustrirajući raznovrstan i kompleksni mozaik predstavljajući stanje posvećene arhitekture u Evropi. Tokom događaja predstavljanja knjige, izabrani evropski timovi su pozvani u Veneciju da govore o svom radu i iskustvu. Daleko od komercijalne logike "Sistema Star Arhitekata", oni su projektovali interesantna i inovativna rješenja za današnje arhitektonske izazove, navode iz Studija Zec.

Dvodnevni događaj bit će upriličen 26. i 27. maja.