promo
33

Stručnjaci otkrivaju: Zašto je vašoj djeci mjesto u kuhinji

Miran Karić
Miran Karić
Proces kuhanja je za odrasle najčešće rutinski i odavno uhodan zadatak, koji u većini slučajeva obavljaju djelomično nesvjesno.

S druge strane, situacija kod djece je apsolutno suprotna - za njih je kuhinja jedna velika igraonica, u koju se ponekad ušunjaju kako bi dokazali da lonci i poklopci mogu biti i fantastične igračke.

Roditelji kuhinju djeci nerijetko predstavljaju kao zabranjenu zonu, strahujući od oštrih predmeta, ali i nereda, dok najnovija istraživanja pokazuju da uključivanje djece u proces kuhanja ima višestruke benefite po njih. Stoga smo razgovarali sa stručnjakinjom, Koraljkom Novinom Brkić, nutricionistkinjom najveće prehrambene kompanije na svijetu, Nestlé, koju smo odmah na početku pitali da li je djeci zaista mjesto u kuhinji?

"Najnovija naučna istraživanja ukazuju da su djeca uključena u cjelokupan proces pripreme jela, od selekcije i nabavke namirnica, pa do njihove obrade, otvorenija da isprobaju nove okuse. Oni će, prvenstveno, radije probati sirove namirnice korištene tokom samog procesa kuhanja, poput primjerice mrkve, paprike ili nekog drugog povrća. No, magija se zapravo dešava kada jelo koje ste zajedno pripremili servirate, jer će radije probati namirnice koje bi inače vješto ostavili na rubu tanjira, uz ispriku da su se već dovoljno najeli", istakla je Koraljka.

Paralelno sa promjenama u njihovim prehrambenim navikama, kuhanje s djecom je savršena prilika i da povećate njihovu svijest o značaju balansirane prehrane.

"Roditelji danas imaju pristup obilju prehrambenih informacija, međutim, pravi je izazov provesti ih u svakodnevnu praksu. Najčešće im nedostaje znanja o tome kako najbolje pripremiti zdravu, a ukusnu hranu, u kojoj će djeca uživati. Zbog toga Nestlé već 9 godina u BiH sprovodi projekat Zdravo!, koji za cilj ima doprinijeti odgoju zdravijih generacija. Kroz ovaj projekat prvenstveno edukujemo djecu, roditelje i nastavnike o važnosti balansirane prehrane i fizičke aktivnosti, a potom nudimo i praktičnu podršku u vidu recepata, savjeta za kuhanje i planera jelovnika koji podupiru zdrav način života", dodala je Koraljka.

Danira Šabić
Danira Šabić

Ključ za napredak je, definitivno, upornost, jer roditelji nerijetko prerano odustanu kada uvode novu i manje popularnu hranu. Ponekad je, pokazuju statistike, potrebno sedam ili deset puta probati hranu koja nam se na prvu nije svidjela, kako bismo je u konačnici uvrstili u naš redovni meni.

"Razbijanje rutine je najčešće zahtjevan zadatak, jer je jednostavnije držati se okvira na koje smo navikli i u kojima se osjećamo sigurno. Zato je važno da roditelji svojim ponašanjem budu primjer svojoj djeci. Nije realno očekivati da djeca jednu raznovrsno povrće ukoliko ga drugi članovi porodice ne konzumiraju. Na kraju dana, vrijedi se potruditi i biti uporan u uvođenju zdravih namirnica na redovni meni. Možda to isprva bude korištenjem jedne od tehnika kojoj roditelji najčešće pribjegavaju - 'sakrivanje' namirnica u jela, no s vremenom će zasigurno biti otvoreniji za nove okuse. Ja to mogu potvrditi i na vlastitom primjeru", dodaje Koraljka.

U vremenu kada je zdravlje jedno od najvažnijih pitanja o kojima ljudi vode računa, kompanija Nestlé nedavno je udružila snage sa poznatim bh. kuharima, Miranom Karićem i Danirom Šabić, kako bi kroz praktične primjere ukazala na neke od ključnih benefita kuhanja s djecom. Miran i Danira su, zajedno sa svojim malim pomoćnicima, učestvovali u kulinarskom duelu pod nazivom "Dvoboj zdravih namirnica" i pripremali poznata jela na manje poznate načine.

"Svi vole čips, a posebno djeca. No, svima nam je prva asocijacija na čips njegova nezdrava varijanta. Zato smo Aman, moj pomoćni kuhar i ja pripremili čips od kelja, namirnice kojom mališani i nisu previše oduševljeni na prvu. Nije samo Aman bio skeptičan oko okusa ovog čipsa koji smo pripremali, već i cijela ekipa na setu, ali ja sam znala da će sve završiti njihovim oduševljenjem, što je i bio slučaj. Odgovornost odgoja zdravijih generacija je na nama, zato je ključno da prvo mi, odrasli, shvatimo da je zdrava hrana ukusna, kako bi to onda mogli prenijeti i na djecu", istakla je Danira Šabić, voditeljica radionice kuhanja za djecu.

Kroz implementaciju projekta Zdravo!, kako ističe Koraljka, uvidjeli su da je svijest o zdravlju prisutna kod roditelja u regionu, te da oni razumiju važnost prehrane i tjelesne aktivnosti za zdraviji život. No, praćenje svjetskih prehrambenih i zdravstvenih trendova reflektiralo se i činjenicom da ni regiju nije zaobišla epidemija prekomjerne težine kod djece. Zato je podizanje svijesti o važnosti ove tematike ključno za buduće generacije Zapadnog Balkana.

Upravo je to cilj implementacije projekta Zdravo!, koji je dio globalne Nestlé inicijative za zdraviju djecu. Samo u 2019. godini dijelom projekta bilo je 27,2 milliona djece.

U BiH se on implementira već 9 godina, u saradnji sa Atletskim Savezom BiH, i najznačajniji je projekat ove vrste u našoj zemlji. U edukaciju djece do sada je uloženo više od pola miliona KM, a njegovu važnost prepoznali su i Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, te Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.