{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Strahovlada smanjuje produktivnost

S
3.10.2015. u 21:21
32
16
Strahovlada smanjuje produktivnost
32
Strahovlada smanjuje produktivnost
Ilustracija
Kultura straha na radnom mjestu smanjuje produktivnost, a radnici u firmi u kojoj se strogo poštuje hijerarhija gubit će vrijeme na ispunjenje zahtjeva i birokratiju, pa neće moći da se fokusiraju na važnije poslove, rezultati su najnovijeg istraživanja.
Studija Chartered Management Instituta, sa sjedištem u Londonu, uporedila je tradicionalne firme u kojima vlada stroga hijerarhijama sa onima u kojoj su radnici vlasnici.

Utvrđeno je da radnici koji imaju udjela u vlasništvu kompanije primjenjuju vrijednosti kao što su poštenje, povjerenje i hrabrost.

Devet od deset radnika u ovakvoj firmi reklo je da je njihovo rukovodstvo "demokratsko" i "vizionarsko", dok je u tradiconalnim firmama taj odnos bio dvostruko manji.

Radnici u tradicionalnim firmama opisivali su četiri puta više svoje menadžere kao "dominante i zapovjedničke, ljude koji koriste kontrolu i prisilu", piše Daily Mail.

Utvrđeno je, također, da šefovi u manjem procentu donose poslovne odluke zasnovane na "slijepom praćenju korporativnih propisa" kada zaposlenike vide kao jednake, tvrde istraživači.

"Kada ljudi rade u atmosferi straha i birokratije onda preduzetništvo trpi. To znači pad prihoda i profita, a povećanje troškova", navodi se u studiji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: