Za zdravlje djece
15

Stotine učenika osnovnih škola u Banjoj Luci i ove godine će imati besplatne sportske sekcije

M. N.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
I ove godine Grad Banja Luka omogućit će učenicima osnovnih škola da učestvuju u različitim sportskim sekcijama potpuno besplatno. Prošlu školsku godinu u projektu "Razvoj sporta kroz školske sportske sekcije" učestvovalo je više od 1.600 učenika od II do IX razreda.

Raspisan je javni poziv za izbor nastavnika na koji se mogu prijaviti i profesori fizičkog vaspitanja i sporta bez radnog iskustva u struci i nezaposleni. Naglašeno je kako će nezaposleni profesori imati prednost na ovom konkursu koji je otvoren do 23. augusta.

"Ove godine u fokusu će biti učenici od II do V razreda koji učestvuju u izabranim sportskim sekcijama. U projekt se uvode nezaposleni i zaposleni profesori fizičkog vaspitanja i sporta zbog činjenice da nema dovoljnog broja profesora koji nemaju položen stručni ispit te se iz tog razloga projekt ne bi mogao provoditi u većini osnovnih škola. S druge strane, angažovanjem nezaposlenih i zaposlenih profesora dobijamo stručniji kadar koji će raditi s učenicima", kaže Dragan Banjac, načelnik Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport Banje Luke.

Projekt će trajati godinu, od septembra 2019. do septembra 2020. godine, a ukoliko postignuti efekti budu pozitivni, planira se nastavak projekta.

Kako se navodi u projektu, planirano je da se sportske sekcije realizuju u terminu od 18:40 do 20 sati ili u terminu za koji nastavnik sporta procijeni da je odgovarajući.

Programski sadržaji su usmjereni ka:
  • Sticanju, usvajanju i usavršavanju motoričkih znanja, umijeća i navika.
  • Razvijanju motoričkih sposobnosti i to prvenstveno koordinacije,

pokretljivosti, izdržljivosti, agilnosti i snage.

  • Programu koji je koncipiran tako da se kod djece razvija osjećaj i potreba za druženjem i zajedništvom – socijalni razvoj.
  • Realizaciji programa gdje su aktivno uključeni svi članovi grupe, a dijelovi programa su tako oblikovani da svakom djetetu omogućavaju učešće u njemu.
  • Igri kao sastavnom dijelu programa i metodama rada, čiji je zadatak da uvećaju dječije zadovoljstvo i povećaju njihovu angažovanost na času. Prilikom primjene igara voditi računa o fair playu.
  • Njegovanju takmičarskog duha kod djece, što predstavlja važnu komponentu ukupnog razvoja ličnosti. Posebno je važno da kroz takmičenje nauče da prihvate i poraz i pobjedu i svoje pozicioniranje u grupi u periodu odrastanja.
  • Posebnim koncipiranjem programa rada s uvođenjem igara, koje pored motoričkih imaju efekt i na psihološke aspekte ličnosti, posebno na kognitivne te afektivne, želi se utjecati na potpuni psihofizički razvoj pojedinca.

U Program se uključuju i učenici od VI do IX razreda s posebnim akcentom na učenike VI i VII razreda, gdje će osobama na stručnom osposobljavanju biti omogućeno stručno osposobljavanje u skladu s važećim aktima, a s ciljem ostvarivanja uslova za polaganje stručnog ispita i ujedno će učestvovati u realizaciji nastavnih planova i sportskih školskih takmičenja, kao i u realizaciji projekta u okviru izabrane sportske aktivnosti u onim sportovima za koje postoji najveće interesovanje u skladu s rezultatima ankete, kao i takmičenja, navodi se u projektu.

Ukupan cilj projekta je omogućavanje učenicima osnovnih škola grada Banja Luka da kroz povećan broj izabranih sportskih aktivnosti budu fizički angažovani tokom čitave školske godine, da se ostvaruju u aktivnostima prema svojim afinitetima i mogućnostima, da svoja interesovanja zadovoljavaju kroz sportske aktivnosti i da im se stvori navika za cjeloživotno vježbanje. Također, cilj je detektovanje talentovanih učenika za određene sportove.

Nosilac projekta je Grad Banja Luka, a partneri su Ministarstvo prosvjete i kulture RS, Ministarstvo porodice, omladine i sporta RS, Fakultet fizičkog vaspitanja i sporta BL, osnovne škole grada Banja Luka, profesori fizičkog vaspitanja i sporta i Sportsko stručno udruženje.