{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Šta fotografije koje postavljate na Instagram govore o vašem mentalnom zdravlju

13.8.2017. u 21:40
17
36
Šta fotografije koje postavljate na Instagram govore o vašem mentalnom zdravlju
17
Šta fotografije koje postavljate na Instagram govore o vašem mentalnom zdravlju
Fotografije koje postavljate na Instagram mogu reći mnogo više o vama od toga šta ste jeli ili gdje ste bili na ljetovanju. One mogu ukazati na to da li ste u depresiji.
Novo istraživanje koje su uradili naučnici s univerziteta Harvard i Vermont pokazuje da ljudi koji imaju historiju depresije dijele više fotografija, koriste manje filtera i postavljaju fotografije koje su u tamnim ili sivim bojama.

U istraživanju se navodi da Instagram i druge društvene mreže mogu biti odličan alat za analizu mentalnog stanja ljudi. Ranija istraživanja pokazala su da riječi koje koristite u tvitovima ili Facebook statusima mogu ukazati da li ste ili niste u depresiji. Nova studija pokazala je da se to može uvidjeti i na osnovu slikovnog sadržaja koji postavljate.

Istraživači su pregledali više od 43.000 fotografija od 166 korisnika od kojih je 71 imalo historiju depresije. Koristili su mašinu kako bi analizirali boje, svjetlost, filtere i sve druge alate koji se koriste za fotografije. Otkrili su da osobe koje su u depresiji postavljaju više fotografija koje su tamnije u sivim, plavim ili crnim nijansama. Također, koriste manje filtera, a ako ih upotrebljavaju koriste Inkwell zbog kojih su fotografije u crno-bijeloj boji.

Psihički stabilnije osobe vole opciju "Valencia" koja posvjetljava fotografije. Osobe koje su u depresiji više fotografišu lice, za razliku od zdravijih osoba.

Naglašeno je da se rezultati ne odnose na sve korisnike Instagrama jer iako su analizirali hiljade fotografija njih je postavio mali broj ljudi. U istraživanju su učestvovale osobe koje su aktivne na Instagramu, te su naučnicima omogućili uvid u svoje zdravstvene kartone.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Gdje se informišete o akcijskim cijenama proizvoda?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: