lifestyle
0

Srebreničke princeze za Klix.ba: S konjima se družimo od malih nogu, za sve su zaslužni geni

Klix.ba
Priča o sestrama Bektić koje su snimljene kako, uprkos snijegu i niskim temperaturama, jašu konje poput ljepotica iz američkih kaubojskih filmova, izazvala je val pozitivnih reakcija i oduševljenje građana iz cijele BiH. Video je snimio bh. režiser Ado Hasanović, a na njemu se nalaze sestre Ćamka, Fatima i Kadira.

Sestre su dobile brojne nadimke i komplimente, te su prozvane srebreničkim princezama. Za ovo je zaslužan Hasanović koji je snimio i fotografisao sestre, te objavio na društvenim mrežama.

"Prijatelj sam s porodicom Bektić i dogovorili smo se da napravimo fotografije. Iskoristili smo priliku da uživamo u ovoj snježnoj čaroliji. Eminove kćerke su četiri anđela iz Srebrenice koje krase naš grad i državu svojim ponašanjem, hobijem i pozitivnom energijom", rekao je za Klix.ba Hasanović koji je također iz Srebrenice, a proteklih godina živi u Italiji gdje je diplomirao na prestižnoj filmskoj akademiji Centro sperimentale di cinematografia.

Foto: Ado Hasanović
Foto: Ado Hasanović

Fotografije su nastale spontano. Dok je Hasanović pio kafu sa željom da poslije jaše konje, sestre su izašle vani, nahranile konje, pripremile ih i počele jahati.

"Krenula je avantura koja se viđa samo na filmovima", rekao je Hasanović.

Ćamka Bektić kazala je za naš portal kako ljubav prema konjima i jahanju seže daleko u prošlost. Djedovi i s majčine i s očeve strane su imali konje.

"Za sve ovo su zaslužni geni. Moj otac je i prije rata imao konje, a kada se vratio iz Njemačke obnovio je ergelu. Samim tim s njima smo se družile od malih nogu. Rasle smo s njima, bili su naše lutke i plišane mede. Čim sam počela hodati, otac me je stavljao na njihova leđa", kazala je Ćamka.

Ćamka Bektić (Foto: Ado Hasanović)
Ćamka Bektić (Foto: Ado Hasanović)

Trenutno imaju 12 konja, od koji su četvero ždrijebadi. Fotografije koje su dospjele u javnost nastale su u subotu 14. januara.

"Uvijek sam na svom Facebook profilu objavljivala slike s konjima, ali se nikad nisam nadala nečemu ovakvom. Vjerujte i ja sam bez teksta. Drago mi je da ove fotografije su otišle u javnost s velikom dozom pozitive jer Srebrenica diše i živi zajedno s njenim građanima", istakla je Ćamka.

Porodica Bektić živi u selu Jasenova, a otac Emin je poznat kao veliki ljubitelj životinja.