lifestyle
21

Srceparajuća priča identičnih blizanaca koji se bore s okrutnim genetskim poremećajem

Klix.ba
Kada su bili bebe Adam i Neil Pearson su izgledali toliko slično da ih je njihova majka često miješala. Sada ovi 31-godišnjaci izgledaju toliko različito da je teško povjerovati da su identični blizanci.

Adamovo lice je izobličeno zbog nekanceroznog tumora koji je počeo nekontrolisano rasti kada je bio dijete. Uprkos tome što je imao 33 operacije, ostao je slijep na jedno oko, dok na drugom polako gubi vid.

U školi su ga zvali Kvazimodo i drugim imenima, ali od tada se borio i postao je TV ličnost i lider kampanje za ljude sa deformitetima. Njegov brat Neil boluje od istog genetskog poremećaja, ali mu tumori nisu narasli na licu. On se bori s epilepsijom i gubitkom pamćenja koji zna biti toliko težak da se ne može sjetiti ni koji je dan.

Blizanci pate od bolesti koja se zove Neurofibormatoza tip I koja pogađa jedno na 3.000 ljudi. Bolest nije istražena do kraja pa su ljekari na osnovu njihovih slučajeva pisali i studije.

Njihova ispovijest bit će prikazana na BBC-u u emisiji "Moj nevjerovatni blizanac". Adam se bavi glumom ("Beauty and the Beast", "The Undateables", "Under the Skin")i produciranjem, a bio je gost i u muzičkom spotu slovačkog benda Ciste Tvary.

Žive u južnom Londonu sa svojim roditeljima. Uprkos svim problemima kroz koje su prošli i verbalnom zlostavljanju tokom školovanja, ovi momci se ne žale i trude se da život iskoriste maksimalno.