Zdravlje
300

Hirurzi uspješno operisali sijamske blizance spojenih glava

Klix.ba
Četrdeset medicinskih stručnjaka 16 sati je obavljalo nevjerovatno tešku operaciju razdvajanja blizanca čije su glave bile spojene. Zahvat je uspješno okončan.

Jadon i Anias McDonald iz Coal Cityja u Illinoisu rodili su se spojenih glava. Sa 13 mjeseci hirurzi su ih odlučili razdvojiti. Operacija je trajala od četvrtka ujutro do petka.

Medicinski tim njujorškog centra Montefiore, predvođen pedijatrom dr. Jamesom Goodrichom, koristio je napredne tehnologije kako bi razdvojio lobanju i tkivo mozga dvojice dječaka. Tokom zahvata pronašli su prostor od 5x7 centimetara tkiva mozga bez jasne linije razdvajanja, odnosno, takoreći zajednički mozak.

Majka dječaka Nicole McDonald na Facebooku je napisala da je dr. Goodrich morao donijeti odluku o posljednjem rezu na osnovu vlastitog instinkta.

Porodica je prethodno od dobrih ljudi putem stranice GoFundMe prikupila novac za testove i operaciju.

Sijamski blizanci spojeni u predjelu glava, poznati kao craniopagus blizanci, pojavljuju se u svijetu u jednom od deset miliona živorođene djece. Prema istraživanjima majke ovih dječaka, u posljednjih 20 godina u SAD-u ne postoji nijedan slučaj kao što je slučaj njenih sinova.

Nicole McDonald je na Facebooku objavila fotografije svoje djece napisavši da je atmosfera u bolnici "slavlje pomiješano sa nesigurnošću". Prema njenim riječima, Jadon je operaciju mnogo bolje podnio nego Anias čiji je broj otkucaja srca i krvni pritisak pao kada su hirurzi počeli rezati tkivo koje prekriva njegov mozak. Očekuje se da bi u toku oporavka mogao patiti od nekog oblika paralize.

Nakon operacije dječaci će u narednih sedam dana biti inkubirani i nadzirani.

"Stojimo na rubu nepoznatog", napisala je njihova majka. "Sljedećih nekoliko mjeseci će biti ključni u njihovom oporavku i još dugo nećemo znati kako teče oporavak. Zamrznuta sam u vremenu i prostoru, ali je moja vjera velika. Sjedit ću ovdje sve dok ponovo ne vidim njihove osmijehe".