Ugrozili biljke i životinje
0

Snimanjem novog "Mad Maxa" uništili najstariju pustinju na svijetu

Klix.ba
Pustinja Namib (Foto: AFP)
Pustinja Namib (Foto: AFP)
Namibijske grupe za zaštitu okoliša i turističke organizacije bijesne su zbog toga što su uništena osjetljiva područja najstarije pustinje na svijetu prilikom snimanja filma "Mad Max: Fury Road".

"Ostavili su tragove u netaknutim područjima. Što je još gore, pokušali su ukloniti tragove pa su povlačili mreže preko zemljišta i počupali biljke. Fotografisali smo stanje da imamo dokaze. Krajolik pustinje Namib čovjek ne može oporaviti", kazao je turistički operater Tommy Collard za AFP iz Swakopmunda.

Ugrozili su manje životinje poput guštera i kameleona, ali i rijetke vrste kaktusa, tvrdi on.

Snimanje filmskog nastavka održano je u dijelu pustinje koji zauzima Nacionalni park Dorob. Namibijski obalni čuvari zaposlili su ekologa Jona Henschela da sastavi izvještaj o nastaloj šteti, a potom su ga u decembru prošle godine poslali Ministarstvu okoliša i turizma tražeći odgovor i akciju.

Henschel je otkrio da su neki dijelovi pustinje zaista uništeni i da je korišten i plug za oranje. Nije smio otkriti druge detalje.

U ljutitom odgovoru na medijske izvještaje o navodnoj devastaciji iz Namibijske komisije za film (NFC) u državnom listu Nova era negirali su ove tvrdnje i upozorili lokalne medije da vjeruju neistinama i žele ugroziti namibijsku reputaciju.

Namibija je prošle godine UNESCO-u prijavila sjeverni dio pustinje Namib tražeći da bude uključen na listu svjetske baštine. Odluka o tome će biti poznata u junu.

"Mad Max: Fury Road" je četvrti film Georgea Millera o pobjesnjelom Maxu, u kojem glumi Charlize Theron. Sniman je od jula do decembra prošle godine.