Uspavana atmosfera
168

Snijeg prekrio Pionirsku dolinu: Životinje se skrivaju od hladnoće, posjetilaca je manje

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
(Foto: H. M./Klix.ba)
Zimska idila zavladala je u sarajevskom zoološkom vrtu Pionirska dolina, omiljenoj destinaciji brojnih mališana. Dok se one otpornije životinje igraju na snijegu bez obzira na niske temperature, druge čekaju proljeće u utopljenim objektima.

Obišli smo Pionirsku dolinu gdje smo zabilježili poprilično uspavanu atmosferu. U ovom periodu godine teško da ćete zateći graju u sarajevskom zoo vrtu, koja inače vlada tokom ljeta i proljeća.

Međutim, bez obzira na niske temperature i snježne padavine, glasnogovornica preduzeća Park Aldijana Hamza, u čijoj nadležnosti je Pionirska dolina, govori nam kako su vrata ovog zoološkog vrta otvorena svaki dan.

"Kod nas je radna atmofera i radnim i neradnim danom. Naše staze se svakodnevno čiste da bi posjetioci mogli doći, prošetati i uživati u zimskoj idili koja vlada i u Pionirskoj dolini. Broj posjetilaca je manji u odnosu na ljetni period, ali treba to pripisati vremenskim uslovima. Teško ćete i u gradu vidjeti da neko šeta zbog hladnoće i snijega. Pionirska zna biti interesantna posjetiocima i tokom zime kada su ugodnije temperature, pogotovo djeci koja uživaju u zimskim radostima na našim igralištima", kazala nam je Hamza.

Životinje u Pionirskoj dolini su na zimskom režimu ishrane od 1. novembra prošle godine i to će biti tako do 1. marta ili 1. aprila ove godine, zavisno od vremenskih uslova.

"Životinje svakodnevno imaju obilniju ishranu, bogatiju mineralima i vitaminima. O njima se vodi računa i tokom dana i tokom noći, što znači da su naši radnici uvijek u stanju pripravnosti. U slučaju da se pogoršaju vremenski uslovi i snijeg počne intenzivnije padati, naši radnici obilaze životinje i čiste snijeg do njihovih nastambi", pojašnjava nam Hamza.

Zimski režim rada Pionirske doline podrazumijeva i da su sve nastambe tople i termoizolirane. Neke nastambe opremljene su i sistemom zagrijavanja putem plina.

"Pojedine životinje, kada je temperatura ispod 5 stepeni, ne mogu boraviti na otvorenom, što znači da ih posjetioci ne mogu vidjeti. One se zbog njihovog zdravlja zatvaraju u zatvorene dijelove njihovih nastambi, odnosno utopljene objekte", dodala je Hamza.

Pionirska dolina je u 2018. godini prvi put nakon rata dobila vuka, a sarajevski zoološki vrt zbog određenih administrativnih barijera još čeka na udomljavanje bengalskog tigra.

Iako je zavladala zima, razgledanje životinja, ugodna šetnja kroz prirodu te igre na snijegu svakako su kvalitetno provedeno vrijeme svih članova porodice na samo nekoliko minuta od centra Sarajeva.