lifestyle
60

Show koji je pomjerio granice: Život bez mobitela, šminke, odjeće i materijalnih stvari

Klix.ba
Channel 4 emituje novi dokumentarac u kojem prikazuje pet osoba koje su se odrekle svih materijalnih stvari i pokušale živjeti bez svega, uključujući i odjeće.

Cijeli svijet previše se okrenuo materijalnim stvarima. Kupujemo stvari koje nam stoje u ormarima i na policama i nikada ih nećemo koristiti, a širom svijeta postoje i brojne opsesivno-kompulzivni poremećaji povezani s materijalnim stvarima.

Oslobođeni od tiranije nebitnih stvari učesnici ovog izazova su ponovo otkrili jednostavna zadovoljstva kao što su razgovor, sviranje klavira i osjećaj zadovoljstva kada steknete novog prijatelja.

Pet osoba pristalo je da privremeno da svaki komad namještaja, dekoracije, predmeta iz kuhinje i odjeću. Show počinju potpuno goli, a sve što im je ostalo u stanu je grijanje, topla voda, toalet papir i osnovne namirnice.

"Stomak me je zabolio kada sam vidjela da sve moje stvari odlaze u kamionu. Doživjela sam šok. Dok sam bila mala nismo imali novca i sjećam se da su druga djeca nosila dizajniranu odjeću. S 11 godina počela sam raditi male poslove kako bih sebi mogla priuštiti stvari. Mislim da mi je to davalo osjećaj sigurnosti i status", kazala je modna dizajnerica Heidi May.

To se nastavilo tokom narednih godina i mislila je kako je stvari koje ima definišu.

"Kada sam sve stvari trebala spakovati doživjela sam drugi šok. Nisam ni znala da ih imam toliko. Imala sam samo 30 bikinija i torbe koje sam držala ispod kreveta i koje nisam koristila. Bila sam pohlepna", kazala je.

Svaki dan mogli su dobiti po jedan predmet, ali prva dva dana spavali su nagi na podu i bez odjeće išli u prodavnicu.

"Najgora stvar mi je bila otvoriti vrata naga. To je nešto što ne želim nikada ponoviti", rekla je Heidi.

Kada su dobili priliku da dan po dan dobijaju neki predmet, počeli su razmišljati racionalno i tražiti samo stvari koje su im potrebne. Heidi je tražila madrac, potom bankovnu karticu, lonac, hlače i trenerku.

Učesnici su tokom showa počeli pričati s nepoznatim ljudima što inače ne bi uradili, te su počeli više cijeniti sebe i prirodnu ljepotu. Također, shvatili su da su stvari tu zbog njihove potrebe i da ih one ne definišu. Zaključili su da su ljudi ti koji ih čine sretnim i da su prijatelji pravo bogatstvo, a ne hrpa stvari koja ih je okruživala godinama.