Moda i ljepota
8

Opasnost i besmisao standarda modne industrije: Tražili su od mene da prestanem jesti

Klix.ba
Poljska manekenka Zuzanna Buchwald podijelila je s javnošću svoje iskustvo u svijetu mode, ispričavši kako su joj u agencijama znali govoriti kako bi trebala prestati da jede, kako bi smršala.

Buchwald je radila za brendove kao što su Gucci, Prada i Versace, no kad je tek počinjala karijeru modela u Sjedinjenim Američkim Državama, standardni modne industrije su bili u tolikoj mjeri restriktivni da su, joj, kako kaže, skoro uništili život.

U emocionalnom video eseju za The Daily Dot, Buchwald je otkrila kako je modna industrija na nju vršila pritisak, pa je tako razvila poremećaje prehrane anoreksiju i bulimiju. Ipak, za to nije znao niko, budući da je djevojka nastojala sačuvati svoju karijeru.

Budući da manekenke moraju ostati izuzetno mršave, agenti modnih agencija pomno prate njihov izgled i prehrambene navike, ohrabrujući ih da budu što mršavije.

"Cilj modne industrije zadržati najmanju veličinu odjeće godinama, što može biti nemoguća misija za većinu žena. Ukoliko u agenciji primijete da ste se imalo udebljali, odmah od vas traže da smršate ili ćete izgubiti posao. Na manekenke se gleda kako na 'ofingere za odjeću', a ne kao na ljude s osobnostima", priča Buchwald, koja se prije karijere modela bavila atletikom, te ističe kako je njena mišićna masa predstavljala problem.

"Agent mi je rekao da prestanem jesti i vježbati. Osjećala sam se izgubljenom u stranoj zemlji, a pritisak je ubrzo prerastao u poremećaj u prehrani s kojim sam se borila skoro četiri godine. Ironično, zbog moje posvećenosti sam zadobila divljenje svojih agenata i dizajnera s kojima sam radila, a tad sam zapravo bila najnesretnija i najnezdravija. U tom sam periodu radila najviše", priča ova djevojka.

Kaže kako je pritisak modne agencije zauvijek promijenio njen odnos prema hrani. Danas ima 28 godina i oporavila se, te je odlučila svoju priču podijeliti s drugima kako bi ukazala na opasnost i besmisao brutalnih standarda ljepote.