Moda i ljepota
4

Modeli govorili o tamnoj strani posla kojim se bave

Klix.ba
Od momenta kada dođu u New York, mlade djevojke sanjaju da će se pojaviti na naslovnici Voguea ili izaći s Leonardom DiCaprijem.

Međutim, to ni približno nije slučaj jer mnoge od ovih djevojaka budu iskorištene i lažno predstavljene, dok neke sebe izgladnjuju, piše New York Post.

Iz ovih razloga devet modela nedavno je u SAD-u tužilo agencije za modeling. One smatraju da agencije kriju od modela informacije o finansijama, ali i informacije o njihovim radničkim pravima.

Agencije uzimaju velike procente za svaki posao koji model dobije, ali isto tako primoravaju djevojke da same plaćaju avionske karte, smještaj itd. Agencije od modela naplaćuju i takozvanu "naknadu za internet" više od 200 dolara, kako bi njihove fotografije bile objavljene na web-stranici agencije.

Jedna od djevojaka koja je pokrenula tužbu Marcelle Almonte (34) istakla je da je tokom svojih početaka i rada za Bvlgari morala ići na svečane prijeme samo da bi imala šta jesti, jer je kompanija uvijek kasnila sa plaćanjem.

Osobe povezane s modnom industrijom kažu da je ova industrija kao kasino u Las Vegasu gdje "kuća uvijek dobija".

Modeli kažu i da nikada ne mogu iznijeti svoje mišljenje, odnosno suprotstaviti se rukovodstvu agencija, jer uvijek naiđu na osvetničko ponašanje.

"Ako im se suprotstavite, oni se osvete. Ne mora to biti odmah, ali dugoročno oni mogu reći klijentu da je neki model zauzet, kada zapravo nije. A mogu vas i jednostavno spriječiti da odete na neki kasting", rekla je Almonte.

U tužbi koju su advokati podnijeli protiv agencija navodi se da su modeli bili primorani na gladovanje. Mnoge od njih zato su bolovale od anoreksije.