Moda i ljepota
2

Urednica Voguea: Modeli koji nose veličinu "0" ne utječu na razvoj djevojčica

Klix.ba
Manekenka iz Voguea
Manekenka iz Voguea
Urednica Voguea Alexandra Shulman tvrdi kako ekstremno mršavi modeli na pisti ne daju loš primjer te nisu uzrok zbog kojeg djevojčice i djevojke imaju poremećaj prehrane i samopouzdanja.

Shulman uređuje Vogue od 1992. za Veliku Britaniju i ističe da bi bilo izuzetno nekorektno da industrija zabrani modele veličine "0" (po evropskom veličina 34) zato jer to možda uznemirava one osobe koje imaju poremećaj prehrane. Tvrdi kako duboko vjeruje da manekenke "0" veličine ne potiču djevojčice da se osjećaju loše u vezi svog tijela.

Shulman se obratila svim strankama u britanskom parlamentu koji razmatra mogućnost donošenja zakona koji bi zaštitio modele. No, urednica Voguea tvrdi kako bi bilo koji zakon bio neprovediv jer bi mjerenje i vaganje modela bilo degradirajuće.

Udruženje za pomoć osobama koje imaju poremećaj prehrane Beat ističe dam odna industrija ima društvenu odgovornost i da modeli moraju biti poput realnih ljudi.

"Smatram nekorektnim to da se modelima koji su ekstremno mršavi zabrani hodanje po pisti jer je neko vezao svoje osjećaje o svom izgledu i problemima, koji su većinom problem prehrane, sa tom djevojkom. Mislim da je apsolutno neprihvatljivo da stavite djevojku koja ima takve probleme na pistu. Veoma je lako reći da su mršavi modeli odgovorni za ohrabrivanje mladih žena da se osjećaju loše u vezi svog tijela, ali apsolutno vjerujem da to nije tako. Vjerovatno se niko od nas ne osjeća dobro u vezi svog izgleda, pitanje je kada se osjećaj nezadovoljstva pretvori u nešto što je štetno. Ne mogu zamisliti ništa degradirajuće nego mjerenje i vaganje modela kao da su junad", rekla je Shulman.

U 2012. godini, 19 međunarodnih urednika Voguea složili su se da će raditi samo sa zdravim modelima, no posljednji decembarski Vogue za Britaniju sadrži primjere najmanje 10 žena koje bi mogle razmotriti svoju kilažu.