Moda i ljepota
44

Plus size model se skinula gola kako bi proslavila dobijenu bitku protiv raka i poručila: Volite sebe

Klix.ba
Nakon što su je zasuli nizom uvreda i podrugljivih komentara plus size manekenka Angelica Fenney odlučila je odgovoriti svima fotografijama na kojima je gola.

Angelica je dobila 38 kilograma zbog korištenja lijekova i terapije kojima se već 20 godina bori protiv raka. Ovim fotografijama odlučila je poslati svim snažnu poruku.

Manekenka se borila protiv raka dojki, grlića maternice i raka kože.

"Otkako znam za sebe imam osjećaj da živim na emotivnom roller coasteru i pokušavam dokazati svima da vrijedim. Uvijek sam prirodno bila 'velika cura' i od vremena kada sam bila učenica u osnovnoj školi, bila sam izložena uvredama. Zvali su me 'debeljuca', 'svinjska pita', 'svinja', 'medvjed' i sl. Da vam ne spominjem da su mi stalno pjevali pjesmu "Who ate all pies?", rekla je.

U srednjoj školi njene muke se nastavljaju, posebno na časovima sporta gdje niko nije htio biti s njom u timu zbog kilaže.

"Sjećam se da nas je profesor pitao šta želimo biti kada završimo školu i ja sam rekla model. Svi su se smijali, a jedan momak mi je rekao 'Suviše si debela da bi bila model'. Rasplakala sam se. Sav taj bol me je činio ljutom, ali odlučila sam da pokažem svima koji su me mrzili da nisu upravu", kazala je.

Njen život se okrenuo naglavačke 1997. godine kada joj je dijagnosticiran rak dojke. Tada su joj dali eksperimentalni lijek Tamofixen zbog kojeg je dobila još kilograma. U jednom trenutku imala je 107 kilograma.

"U prvoj operaciji uklonjene su mi bradavice. I upravo taj rak dojki me je natjerao da postanem model, ono što sam uvijek željela. Željela sam reći svima koji boluju od raka da ne smijemo odustati, da smo i dalje lijep i i da u nama ima života", rekla je Angelica.

Tada je počela da se bavi manekenstvom, te je postala glamurozni model. Ali njena borba nije prestala. Morali su joj izvaditi i maternicu.

"Duboko u meni su bili ljutnja, bol i tuga. Počela sam se osjećati manje ženstveno. Sama sebi se nisam sviđala. Osjećala sam se debelo, ružno, bezvrijedno. Moja težina je varirala godinama i postala sam očajna- Toliko sam željela izgubiti kilograme da sam se podvrgnula ekstremnim mjerama. Pokušala dijetu sa kupusom, sa limunadom, OXO dijetu i brojne druge. Napustila sam manekenstvo i teretanu dok nisam srela Angel Sinclair i z agencije Model of Diversity", prisjetila se.

Ova agencija promovira jednakost u modi, ljepoti i medijima. Angel joj je pomogla da prestane mrziti sebe i ohrabrila je da krene naprijed i preuzme kontrolu nad svojim životom.

"Do kraja 2014. godine ponovo sam krenula u teretanu pet-šest dana sedmično. Ovaj put sam se osjećala drugačije jer sam shvatila da nije poenta u gubitku kilograma, već biti sretna i imati samopozdanje", rekla je.

Ali i tada su je provocirali, rugali joj se i vrijeđali je. U teretani su joj čak rekli kako ne može stati na sprave. Umjesto da posustane odlučila je suprotstaviti se. Osim što je javno progovorila o svemu, odlučila je napraviti i ove fotografije. Skinula se gola i na tijelu ej ispisala sve ružne riječi koje su joj ikada rekli i riječ rak. Pred samo snimanje dobila je najsretniju informaciju ikada - njeno tijelo se potpuno oporavilo od raka.

"To je bilo najluđe snimanje ikada. Zgrabila sam bika za rogove i zaljubila se u sebe. Želim se zahvaliti svima koji su me mrzili i vrijeđali kroz život, jer zbog toga sam postala jača. Konačno volim sebe dovoljno da im to više ne dopustim. Budite sretni u svojoj koži, zaboravite šta govore drugi i živite život kao da vam je posljednji dan", kazala je.