lifestyle
69

Selo u Italiji zabranilo stanovništvu da se razboli i umre

Klix.ba
Malo srednjovjekovno selo u Calabriji u Italiji ima poseban pristup problemu starenja i umiranja njihove populacije - zabranjuju ljudima da se razbole.

Davide Zicchinella, gradonačelnik sela Sellia u provinciji Caranzaro, potpisao je dekret u kojem stoji da je stanovništvu "zabranjeno da se razboli u ovom mjestu".

Dekret se odnosi na 537 stanovnika kojima je naređeno da svoje zdravlje stave na prvo mjesto i paze o svojim najmilijima i najbližima. Osim toga, ohrabruje ih se da odlaze za preglede u novi medicinski centar koji je otvoren prošlog mjeseca. Oni koji to budu činili neće morati plaćati godišnji porez na zdravstvo od 10 eura.

Otkako se centar otvorio više od 100 ljudi zakazalo je preglede kako bi bili sigurni da su u odličnom zdravstvenom stanju. To je oduševilo gradonačelnika koji se i sam ljekar.

"Odaziv naših stanovnika je više nego ohrabrujuć. On je rezultat prihvatanja naše inicijative", kazao je za tgcom.24.

Selo Sellia je 1960. godine imalo 1.300 stanovnika, ali danas ih je samo 537. Šest od deset njih starije je od 65 godina.

Ipak, Sellia je samo jedno italijansko selo u nizu kojem prijeti nestanak. Stanovništvo Italije je među najstarijim na svijetu. Više od 20 posto Italijana su stariji od 65, a sve manje njih rađa djecu.