lifestyle
17

Sedamdesetogodišnjakinja istrčala sedam maratona za sedam dana na sedam kontinenata

Klix.ba
Sedamdesetogodišnja Chau Smith istrčala je četiri maratona za pet sedmica, deset maratona za godinu dana, sedamdeset maratona za cijeli život. Međutim, to joj nije bilo dovoljno pa je odlučila istrčati sedam maratona za sedam dana na sedam kontinenata.

Od 25. do 31. januara Smith je istrčalan maraton u Perthu u Australiji, Singapuru, Kairu, Amsterdamu, Garden Cityju u New Yorku, Punta Arenas u Čileu i Ostrvu kralja Georgea na Antarktiku.

Svaki dan je trčala oko 42 km, a nakon toga bi avionom išla na sljedeće odredište na kojem je trčala novi maraton.

"Nije željela objaviti to, dok ne ispuni cilj", rekao je Steve Hibbs, vlasnik kompanije koja je organizirala putovanje.

Smith se u trčanju maratona na sedam kontinenata pridružilo još devet osoba. iako je tokom života istrčala mnogo maratona Smith je trenirala mjesecima prije nego je krenula u ostvarenje svog cilja.

"Trebalo mi je osam meseci treninga. Posljednja četiri mjeseca, svake sedmice sam trčala 15 do 130 kilometara", rekla je Smith.

Tokom prvog maratona u Australija temperatura je bila iznad 38 stepeni zbog čega je izgorila od sunca. Ipak, Smth kaže da joj je najteža utrka bila u Kairu jer je u Egipat stigla nekoliko minuta prije odlaska na maraton.

Ovo nije njen prvi ekstremni fizički poduhvat. Smith je prošle godine trčala maraton u Tanzaniji, a naredni dan je pješačila na Kilmandžaro. Za CNN je rekla kako je oduvijek voljela lude stvari i ekstremne fizičke poduhvate.

"Moj život je stresan. Radim deset sati dnevno, svaki dan... Ali uvijek se osjećam bolje. Mislim da je važno kako se osjećam nakon trčanja. Teško je to objasniti, ali zbog toga se osjećam bolje", rekla je Smith.

Često trenira sa suprugom koji također trči cijeli život. Kada mu je rekla da želi istčati "trostruki 7 izazov" (Triple 7 Quest ) on ju je podržao, ali je bio zabrinut za njeno zdravlje. zabrinute su bile i njene kćerke.

"U slučaju da mi se dogodi nešto dok radim ono što volim, bit će vrijedno toga", odgovorila im je Smith.

Hibbs je organizirao samo dva "Triple 7 Quest" putovanja, a naredne godine planira organizirati "Triple 8 Quest" za koji je Smith, naravn, zainteresirana.