lifestyle
0

Savjeti fitness trenera: Kako i koliko vježbati za vrijeme ramazana?

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Fitness trener Tarik Šečić savjetuje na koji način trenirati za vrijeme ramazana te kako se hraniti i rasporediti obroke.

Fitness trener Tarik Šečić onima koji redovno treniraju preporučuje da nastave sa treninzima i u toku mjeseca ramazana, ali nešto sporijim intenzitetom.

Šečić smatra kako je vrijeme ramazana idealno za odmor, te savjetuje da pokušaj dobijanja mišiće mase ipak ostavite za vrijeme kada ćete moći redovno jesti češće u toku dana i trenirati sa većim intenzitetom ili volumenom.

Ističe kako se broj sedmičnih treninga u toku mjeseca ramazana može reducirati na četiri puta, a idealno vrijeme treninga smatra period nakon iftara ili prije sehura. Pojašnjava kako trening ne bi trebao biti dugačak, te navodi kako je od 45 do 60 minuta intenzivnog treninga sasvim dovoljno ukoliko se na pravi način stimuliše mišić.

"Ramazan je idealno vrijeme da tijelu date mali odmor i predah od napornih i dugačkih treninga. Nemojte se bojati gubitka mišićne mase ili toga da ćete mnogo izgubiti ako ne trenirate 100% mjesec dana. Sve dok je vaš trening redovan i kompletan, a ishrana uredna, sigurno nećete gubiti na mišićnoj masi", kaže Šečić.

Dodaje kako i u ovom, kao i u ostalim sportovima, mora da postoji "off" sezona ili barem period slabijeg treninga u cilju oporavka tijela. I iako je ponekad teško psihički prihvatiti da se namjerno slabije trenira, tijelu treba odmor.

"Nakon što napravite malo pauzu od 'teških' i dužih treninga, tijelo vam može uzvratiti na najbolji mogući način - superkompezacijom kada se vratite u puni pogon", pojašnjava Šečić.

Kad je u pitanju prehrana, ističe kako proteini moraju biti sastavni dio svakog obroka, te preporučuje kvalitetan whey protein, ali i omega 3 masne kiseline i kvalitetan multivitaminski kompleks. Za one koji imaju problem sa probavom savjetuje suplementiranje enzimima i probioticima.

Preporučuje da se konzumiraju namirnice koje su lako probavljive kako se ne bi opteretila probava, a uz neizostavan unos proteina, potrebno je konzumirati i zdrave masti.

"Tijelu će trebati nekoliko dana da se navikne na novi režim i satnicu obroka, ali nakon početne faze prilagodbe ne biste trebali imati problema", kaže Šečić.

Detaljnije informacije možete pronaći na njegovoj Facebook stranici.