Na Crvenom moru
29

Saudijski princ planira izgraditi mega grad vrijedan 500 milijardi dolara

Klix.ba
Saudijski princ Mohammed bin Salman objavio je kako planira izgraditi potpuno novi grad na obali Crvenog mora, a nazvat će ga NEOM.

Princ je rekao kako će grad funkcionisati nezavisno od postojećeg vladinog okvira, a investitori i preduzeća će biti konsultovani za svaki korak tokom izgradnje. Projekt vrijedan 500 milijardi američkih dolara podržat će Vlada Saudijske Arabije, fond državnog bogatstva, te domaći i strani investitori.

Princ Mohammed ulaže napore kako bi pripremio Saudijsku Arabiju za postnaftnu eru. Otkrio je planove da proda udjel u naftnom divu Saudi Aramco kako bi napravio najveći fond za suverenu imovinu u svijetu te je ukinuo neka društvena ograničenja, kao što je ukidanje zabrane ženama da voze.

Plan za izgradnju grada uključuje izgradnju mosta preko Crvenog mora koji će spajati grad s Egiptom i ostatkom Afrike. Nezavisna zona će se prostirati na 26.000 kilometara kvadratnih i dosezat će do Jordana i Egipta.

"NEOM je smješten na jednom od najprometnijih ekonomskih arterija svijeta i blizu je desetine svjetskih trgovinskih tokova. Njegova strateška lokacija vrlo brzo će ga učinit globalnim centrom", rekao je princ.

Očekuje se da će dobiti veliku podršku, kao i kod svojih prethodnih najava. Njegove pristalice će razveseliti ovaj plan koji vide kao odvažnu potrebu za transformacijom kraljevstva, dok će drugi ukazivati na propale pokušaje popravljanja saudijske ekonomije koja je uključivala izgradnju industrijskih gradova u pustinji.

Dvije godine otkako je krenula reforma, saudijski zvaničnici se bore s krucijalnim pitanjima kako da ubrzaju promjenu, a da ne nanesu štetu ekonomiji ili uruše konzervativno religijsko utemeljenje.