lifestyle
53

Samo kod nas: Nastavnik iz Sarajeva putem grafita nudi instrukcije

Klix.ba
Jedan nastavnik matematike i informatike iz Sarajeva odlučio se na prilično neobičan način oglašavanja i nuđenja usluga podučavanja i pripreme za eksternu maturu i popravne ispite.
Foto: Čitatelj/Klix.ba
Foto: Čitatelj/Klix.ba

Grafit sa porukom "Mentalna aritmetika, pripreme za eksternu, informativna nastava, prijemni ispiti, popravni" nalazi se na jednoj stambenoj zgradi u sarajevskom naselju Breka.

"Čovjek školovan, pametan, povoljno daje instrukcije i usput uništava fasade stambenih zgrada, što je zakonom zabranjeno. Aferim naučniče", napisao je čitatelj portala Klix.ba koji nam je poslao fotografiju.

Na pružanje usluga iz oblasti matematike i informatike, ovaj se nastavnik koji je u razgovoru za Klix.ba želio ostati anoniman, odlučio iz razloga što su, kako kaže, u školama male plaće, a djeci želi pomoći na drugačiji način od onog koji im je dostupan na redovnoj nastavi.

Na upit o tome iz kojeg se razloga odlučio upravo na grafit kao vid oglašavanja, nastavnik je kazao:

"Koji je drugi način? Postoji oglašavanje putem novina, ali grafit je najjeftiniji i malo je intrigantiji u odnosu na sve ostale grafite i kojekakve ružne poruke nastale s namjerom da uvrijede - većinom su to provokacije, uvrede i psovke. Ja sam želio sam da ovo bude nešto pozitivno, nešto što će pomoći djeci, srednjoškolcima i studentima, a na kraju krajeva, da iskren budem, i dodatni izvor prihoda meni", kazao je ovaj nastavnik u razgovoru za Klix.ba.

Kaže kako nije pokušao sa oglašavanjima na internetu i u novinama, jer navodi kako su roditelji s kojima je komunicirao imali različitih iskustava, te kako se često znaju oglašavati osobe koje su nestručne za edukaciju i instrukcije.

Grafit je nastao prije nekih mjesec i po.

"Ovo je eksperimentalni grafit, želio sam da vidim, žargonski rečeno, hoće li 'popiti vode' u tom smislu", kaže ovaj nastavnik.

Navodi kako mu se do sada javilo nekih petero, šestero roditelja, no to ipak nije broj sa kojim je zadovoljan. Smatra da je to iz bojazni zbog toga jer ne znaju ko se krije iza grafita.

"Ja to razumijem u potpunosti, ali moje je bilo da probam, pa šta bude", kaže ovaj nastavnik koji instrukcije u trajanju od dva školska časa naplaćuje 20 KM.