Spoj mekanog biskvita i jednostavne kreme: Karpati s jagodama su lagana ljetna poslastica

Sastojci za biskvit su:
- 100 grama glatkog brašna
- tri jajeta
- jedan decilitar vode
- jedna četvrtina maslaca ili margarina
- prstohvat soli
Sastojci za kremu:
- 500 mililitara mlijeka
- 60 grama šećera
- 60 grama praška za puding od vanilije
- 125 grama maslaca ili margarina sobne temperature
Ostali sastojci:
- 400 grama jagoda
- 500 mililitara vrhnja za šlag
- šećer u prahu za ukrašavanje
Priprema:
Najprije napravite kremu tako što ćete u jednoj posudu spojiti puding iz vrećice sa šećerom i 20 kašika mlijeka. Sve dobro promiješajte jer ne smiju ostati grudvice.
Preostalo mlijeko sipajte u šerpu i kuhajte dok ne zakipi pa dodajte smjesu od pudinga i šećera pa vratite na ringlu i kuhajte dok se smjesa ne zgusne. Kada je gotova, prebacite u drugu posudu kako bi se što prije ohladila, ali nemojte zaboraviti prekriti plastičnom folijom kako se ne bi stvorila korica.
Dok se krema hladi, počnite s pripremom biskvita. Spojite vodu i maslac u jednoj šerpi pa kada proključa, maknite s ringle i dodajte brašno i sol. Sve dobro promiješajte pa prebacite u posudu i počnite mutiti mikserom. U toplu smjesu postepeno dodajte jaja i nastavite mutiti.
Kada dobijete glatku smjesu, prebacite je u kalup obložen papirom za pečenje i ravnomjerno je rasporedite po kalupu. Pecite u zagrijanoj rerni na temperaturi od 220 stepeni nekih 20 minuta, a onda izvadite biskvit i ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi. Ohlađenu koru pažljivo prerežite na dva jednaka dijela.
U jednoj posudi pjenasto umutite maslac ili margarin pa ga dodajte u ohlađenu kremu i ponovo umutite. Jedan biskvit premažite kremom pa poredajte oprane i narezane jagode. U drugoj posudi umutite vrhnje za šlag i premažite preko jagoda.
Na kraju sve pokrijte drugim biskvitom i ostavite u frižideru kako bi se sastojci povezali, a torta dodatno ohladila. Najbolje bi bilo da desert ostavite preko noći u frižideru. Prilikom serviranja pospite desert šećerom u prahu.