Puslica torta je izvrstan desert za ljubitelje pjenastog biskvita i lagane kreme

Za dva biskvita potrebni su ovi sastojci:
- 10 bjelanjaka
- 440 grama šećera
- dvije kašike sirćeta ili dvije kašike iscijeđenog limuna
Za kremu je potrebno:
- 10 žumanjaka
- 750 mililitara mlijeka
- pet kašika šećera
- osam kašika brašna
- dvije vrećice vanilin šećera
- 250 grama maslaca
- četiri ili pet kašika šećera u prahu
- 250 grama mljevenih oraha + za posipanje
Priprema:
Sastojke za biskvit podijelite na dva jednaka dijela, pa umutite pet bjelanjaka zajedno s 220 grama šećera. Potom dodaje kašiku sirćeta ili soka od limuna i mutite dok ne dobijete čvrst snijeg. Rasporedite smjesu po tepsiji ili kalupu obloženim papirom za pečenje i pecite u zagrijanoj rerni na 180 stepeni nekih 60 minuta.
Kada je biskvit gotov, izvadite je iz tepsije, ostavite da se kratko ohladi pa odvojite papir za pečenje pa ponovite postupak i s preostalim sastojcima za drugi biskvit.
Potom kratko umutite žumanjke, šećer i brašno s malo mlijeka, a preostali dio mlijeka sipajte u šerpu i dodajte dvije vrećice vanilin šećera. Kada mlijeko provri na laganoj vatri, ubacite fil i nastavite kuhati na laganoj vatri dok se ne zgusne.
Smjesu pokrijte plastičnom folijom da se ne stvori korica i ostavite da se prohladi. Nakon toga, u jednoj posudi umutite maslac sobne temperature pa postepeno dodajte smjesu i šećer u prahu pa nastavite mutiti.
Kremu podijeliti na dva jednaka dijela, a u jedan dio dodajte 250 grama mljevenih oraha pa kratko umutite. Stavljate prvi biskvit na tacnu i premažite je kremom od mljevenih oraha. Potom stavite drugi biskvit i premažite žutom kremom. Na kraju, tortu ukrasiti šlagom i poželji posuti mljevenim orasima.