Imamo recept
7

Puslica torta je izvrstan desert za ljubitelje pjenastog biskvita i lagane kreme

Piše: L. R.
Screenshot/Youtube
Screenshot/Youtube
Puslica torta je desert koji se spremao za posebne prigode. Sastoji se od biskvita, žute i smeđe kreme te šlaga. Međutim, ono što je posebno ističe su njene lagane i pjenastog biskvita od bjelanjaka koje se tope u ustima.
Recept smo pronašli na YouTube kanalu Aurora Recepti, gdje se navodi da koristite tepsiju ili kalup dimenzija 22 x 33 centimetara.

Za dva biskvita potrebni su ovi sastojci:

  • 10 bjelanjaka
  • 440 grama šećera
  • dvije kašike sirćeta ili dvije kašike iscijeđenog limuna

Za kremu je potrebno:

  • 10 žumanjaka
  • 750 mililitara mlijeka
  • pet kašika šećera
  • osam kašika brašna
  • dvije vrećice vanilin šećera
  • 250 grama maslaca
  • četiri ili pet kašika šećera u prahu
  • 250 grama mljevenih oraha + za posipanje

Priprema:

Sastojke za biskvit podijelite na dva jednaka dijela, pa umutite pet bjelanjaka zajedno s 220 grama šećera. Potom dodaje kašiku sirćeta ili soka od limuna i mutite dok ne dobijete čvrst snijeg. Rasporedite smjesu po tepsiji ili kalupu obloženim papirom za pečenje i pecite u zagrijanoj rerni na 180 stepeni nekih 60 minuta.

Kada je biskvit gotov, izvadite je iz tepsije, ostavite da se kratko ohladi pa odvojite papir za pečenje pa ponovite postupak i s preostalim sastojcima za drugi biskvit.

Potom kratko umutite žumanjke, šećer i brašno s malo mlijeka, a preostali dio mlijeka sipajte u šerpu i dodajte dvije vrećice vanilin šećera. Kada mlijeko provri na laganoj vatri, ubacite fil i nastavite kuhati na laganoj vatri dok se ne zgusne.

Smjesu pokrijte plastičnom folijom da se ne stvori korica i ostavite da se prohladi. Nakon toga, u jednoj posudi umutite maslac sobne temperature pa postepeno dodajte smjesu i šećer u prahu pa nastavite mutiti.

Kremu podijeliti na dva jednaka dijela, a u jedan dio dodajte 250 grama mljevenih oraha pa kratko umutite. Stavljate prvi biskvit na tacnu i premažite je kremom od mljevenih oraha. Potom stavite drugi biskvit i premažite žutom kremom. Na kraju, tortu ukrasiti šlagom i poželji posuti mljevenim orasima.