Jednostavna priprema
35

Omiljeno povrće mnogih: Isprobajte recept za zapečene paprike sa sirom

V. K.
Foto: Coolinarika
Foto: Coolinarika
Kada se govori o povrću, na prostoru Balkana vjerovatno jedna od najpopularnijih vrsta svakako su paprike koja se u gastronomiji mogu iskoristiti na više načina.

Jedan od načina na koji možete iskoristiti paprike je i onaj da ih zapečete sa sirom.

Recept za ovo jelo pronašli smo na portalu Coolinarika, a sastojci koji su pobrojani dovoljni su za osam osoba.

Sastojci:

  • 500 g svježeg kravljeg sira

  • 100 g gorgonzole

  • 4 mesnate crvene paprike

  • 1 jaje

  • 1 kašika vegete

  • 2 kašike maslinovog ulja

  • sol

Kada je riječ o pripremi jela, paprike prokuhajte oko pet minuta u blago posoljenoj vodi te odmah ohladite hladnom vodom. Prerežite ih po dužini, očistite od sjemenki i žilica koje se nalaze u njima.

Mikserom dobro izmiješajte svježi kravlji sir sa jajetom, gorgonzolom koja je narezana na sitne kockice. U tu smjesu dodajte vegetu.

U polovice paprika rasporedite sir i stavite u nauljenu vatrostalnu posudu.

Sve to pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stepeni Celzija oko 20 minuta.

Jelo poslužite uz meso sa roštilja ili hladne zakuske.