Idealnog okusa
21

Ne znate šta za iftar? Pripremite musaku od tikvica i patlidžana

I. S.
Ukoliko nemate ideju šta praviti za današnji iftar, nutricionist Kenan Mandra vam predlaže musaku od tikvica i patlidžana.

Potrebno vam je: 600 g tikvica, 400 g patlidžana, 400 g paradajza narezanog na kockice (konzerva), jedan luk, jedan češanj bijelog luka, 500 g mljevenog junećeg mesa, 200 ml pavlake ili mlijeka, 50 g putera, so, biber, origano, maslinovo ulje, muškatni oraščić i 100 g rendanog sira.

Priprema

Patlidžan prvo narežite na ploške debljine 5 mm i dobro posolite. Zatim narežite tikvice na krupnije komade. Skuhajte komade tikvice u slanoj vodi dok ne omekšaju, a zatim ih ostavite da se ohlade. Ogulite i nasjeckajte luk i češanj bijelog luka. Zatim zagrijte visoku šerpu s malo maslinovog ulja i dodajte komadiće luka i češnjaka i prodinstajte. Zatim dodajte mljeveno meso i pržite sa svih strana.

Dodajte paradajz i dinstajte na laganoj vatri sa solju, biberom i origanom. U međuvremenu dobro utapkajte patlidžane i popržite ih sa obje strane u tiganju na maslinovom ulju. Zatim stavite na tanjir sa krep papirom i poklopite. U manjoj šerpi rastopiti puter i dodajte vrhnje ili mlijeko. Začinite solju, biberom i muškatnim oraščićem. Ako je sos pregust, samo dodajte malo vode ili mlijeka.

Ostavite sos na toplom. Narežite tikvicu na tanke kriške. Zatim uzmite posudu za pečenje i na dno posude rasporedite kriške tikvice. Sada ponovo začinite sos od mljevenog mesa i prelijte ga na tikvice. Na vrh stavite kriške patlidžana. Zatim prelijte sosom i pospite musaku sirom. Stavite sve u zagrijanu rernu na 180 stepeni i pecite oko 30 minuta. Na kraju izvadite, ostavite da se ohladi pet minuta i uživajte.