Ima zanimljiv naziv
117

Ne znate šta danas praviti za iftar? Isprobajte jelo "imam se onesvijestio"

I. S.
Ukoliko nemate ideju šta danas praviti za iftar, isprobajte jelo zanimljivog naziva "imam se onesvijestio".

Turska legenda kaže: kada je žena nekog imama spremila ovo ukusno jelo, on je jeo sve dok nije bajildisao, što na turskom znači onesvijestiti se pa se ovo jelo zove imam bajildi. Ipak, mi ćemo biti umjereni, ali svakako uživati.

Sastojci

  • Dva patlidžana (dugi i vitki, ako ih nađete) ili četiri do šest manjih patlidžana

  • Devet kašika najkvalitetnijeg maslinovog ulja

  • Jedna puna kašika sosa od paradajza

  • 300 ml kipuće vode

  • Peršun, za ukrašavanje

  • So i papar

Punjenje

  • 200 grama mljevene junetine

  • Dvije kašike najkvalitetnijeg maslinovog ulja (blago ekstra djevičansko ako možete)

  • Dvije srednje glavice luka, izrezane na tanke polumjesece

  • Četiri češnja češnjaka, sitno narezana

  • Dva srednja paradajza, oguljena i narezane na kriške

  • 10 g nasjeckanog peršuna

  • Kašika mljevene paprike

  • So i papar

Priprema

Ogulite polovicu kore s patlidžana. Obilno posolite i ostavite sa strane pola sata. U međuvremenu napravite nadjev. Zagrijte tavu s debelim dnom na srednje jakoj vatri. Dodajte dva kašike maslinovog ulja i pržite luk dok ne omekša, od osam do 10 minuta. Često miješajte.

Dodajte češnjak i pržite još minutu uz stalno miješanje pazeći da češnjak ne zagori. Dodajte meso, pržite pet - šest minuta, a zatim dodajte paradajz i mljevenu papriku. Nastavite pržiti dok se paradajz ne skuha i tekućina se ne počne zgušnjavati, pet - šest minuta. S vremena na vrijeme promiješajte da se ništa ne uhvati za dno. Dodajte listove peršuna te malo soli i papra. Skinite s vatre.

Očistite patlidžane od soli. Zagrijte tavu s debelim dnom na srednje jakoj vatri. Dodajte dvije kašike maslinovog ulja i pržite patlidžane dok ne počnu omekšati, često ih okrećući. Alternativno, pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 strepeni dok ne počnu omekšati, oko 20 minuta. Uzdužno zarežite patlidžane, kao da otvarate bagete, ostavljajući dva centimetra na oba kraja. Rez ne smije probiti dno patlidžana.

Ubacite nadjev u patlidžane i složite ih s nadjevom prema gore u tepsiju za koju imate poklopac. Dodajte preostalo maslinovo ulje (pet kašika) u tepsiju, a zatim pomiješajte sos od paradajza sa kipućom vodu s malo soli i papra i to dodajte u tepsiju da bude otprilike do polovice patlidžana. Zakuhajte, poklopite i smanjite vatru. Ostavite da se kuha dok patlidžani potpuno ne omekšaju, oko 55 minuta. Dodajte još tekućine ako počinje izgledati pomalo suho. Ostavite sa strane da se potpuno ohladi. Prije posluživanja pospite malo plosnatog peršuna i poslužite s pavlakom.