Kremasti desert
35

Ne volite voćne kolače? Isprobajte recept za ledeni vjetar od čokolade

L. R.
Screenshot/Youtube
Screenshot/Youtube
Kolač ledeni vjetar koji se pravi od voća je vrlo popularni desert zbog svoje kremaste strukture, ali osvježavajućeg okusa. Međutim, ako niste ljubitelji voćnih kolača, svakako biste trebali isprobati ledeni vjetar od čokolade.
Recept smo pronašli na Youtube kanalu Reci peci - food blogerice Sandre Gašparić.

Sastojci koji će vam biti potrebni za koru su:

  • devet bjelanaca
  • 300 grama šećera
  • jedna kašika octa
  • malo ulja za premazivanje papira za pečenje

Sastojci za čokoladnu kremu su:

  • devet žumanaca
  • četiri kašike šećera
  • dva vanilin šećera
  • tri kašike glatkog brašna
  • dvije kašike gustina
  • 250 mililitara mlijeka
  • 100 grama tamne čokolade
  • 250 grama margarina ili maslaca

Sastojci za bijelu kremu:

  • 500 mililitara slatkog vrhnja za šlag
  • 50 grama naribane čokolade

Priprema:

Bjelanca mutite mikserom u čvrst snijeg te postepeno dodajte šećer. Na kraju dodajte kašiku octa. Kada umutite, smjesu lagano prebacite u veliku tepsiju obloženu papirom za pečenje, kojeg ste prethodno premazali uljem.

Kašikom poravnajte smjesu i pecite oko sat i po u rerni na 150 stepeni. Kora mora biti zlatnosmeđe boje i hrskava na dodir. Neka se kora ohladi u tepsiji pa je izrežite na tri jednaka dijela.

Dok se kora peče, umutite žumanca sa šećerom i vanilin šećerom, a onda postepeno dodajte brašnom gustin i mlijeko. Smjesu potom kuhajte na laganoj vatri uz neprestano miješanje dok se ne zgusne. Kada je krema spremna, ubacite komadiće čokolade i miješajte dok se ne otopi, a onda u ohlađenu kremu dodajte umućen margarin i maslac.

Za bijelu kremu umutite slatko vrhnje u čvrsti šlag. Odvojite dio šlaga za premazivanje, a u drugi dio dodajte naribanu čokoladu.

Redajte koru, pa onda čokoladnu kremu, bijelu kremu i tako dok ne potrošite sastojke, Na kraju, ostatkom šlaga premažite kolač i po želji dodajte još naribane čokolade. Kolač morate držati u frižideru najmanje pet sati kako bi se sastojci spojili.