Uživajte u desertu
26

Kraj radne sedmice zasladite ukusnom Bounty tortom, ljubitelji kokosa će se oduševiti

Klix.ba
Kraj radne sedmice idealan je za pripremu ukusnih slastica, a mi vam predlažemo da napravite ukusnu Bounty tortu.

Ukusna kombinacija sočnog čokoladnog biskvita i kreme od kokosa oduševit će sve obožavatelje popularne Bounty čokoladice.

Potrebni sastojci:

Za biskvit:

  • 4 jaja

  • 100 g šećera

  • 4 kašike tople vode

  • 8 kašika ulja

  • 80 g glatkog brašna

  • 20 g kakaa u prahu

  • prstohvat soli

  • i još 100 ml mlijeka za preljev

Krema od kokosa

  • 800 ml mlijeka

  • 150 g šećera

  • 2 vanilin šećera

  • 120 g griza

  • 200 g kokosa

  • 120 g maslaca

Čokoladni preljev

  • 100 g čokolade

  • 100 ml slatkog vrhnja

Način pripreme:

Jaja pjenasto izmiksajte sa šećerom pa dodajte ulje i mlaku vodu. Pomalo dodajte suhe sastojke – brašno, sol i kakao (brašno i kakao prosijte prije dodavanja u smjesu). Sve lagano miješajte dok ne dobijete glatku smjesu bez gruvica. Biskvitnu smjesu izlijte u kalup za torte (26-28 cm) kojem ste dno obložili masnim papirom.

Biskvit pecite otprilike 20 minuta na 180°C, čačkalicom provjerite je li pečen. Pečeni biskvit ostavite nekoliko minuta da se hladi, a zatim ga prelijte s toplim mlijekom.

Za pripremu nadjeva mlijeko i šećer zagrijte do vrenja. Kada zavrije maknite lonac s vatre pa umiješajte griz i kokos. Vratite lonac na šporet i kuhajte kremu još dvije minute na laganoj vatri. U kuhanu kremu dodajte maslac, sve dobro izmiješajte pa rasporedite preko čokoladnog biskvita.

Vrh torte prekrijte prozirnom folijom i ostavite ju da se ohladi do sobne temperature. Po želji tortu prelijte čokoladnom ganache kremom (otopljenom čokoladom i slatkim vrhnjem). Tortu spremite u frižider na nekoliko sati da se dobro rashladi prije posluživanja.