Imamo recept
20

Jeste li čuli za majmunski hljeb? Slatko ljepljivo pecivo koje će vas oduševiti okusom

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Majmunski hljeb ili u izvornom nazivu monkey bread je slatko ljepljivo pecivo koje potiče iz SAD-a. Po okusu je vrlo sličan cimet rolnicama, ali mnogo je mekši i slađi od popularnih rolnica.
Ovaj neobični recept uglavnom se pravi u kalupu za kuglof, ali možete koristiti i obični kalup za kolače.

Sastojci koji će vam biti potrebni za tijesto su:

  • 500 grama brašna
  • 25 grama svježeg kvasca
  • 50 grama šećera
  • 250 mililitara mlijeka
  • jedno jaje
  • 70 grama maslaca
  • jedna kašičica soli
  • osam kašika šećera
  • jedna puna kašika cimeta
  • 100 grama otopljenog maslaca

Sastojci koji će vam biti potrebni za karamel umak su:

  • 100 grama maslaca
  • 50 grama smeđeg šećera
  • dva decilitra vrhnja za šlag

Priprema:

Najprije zagrijte mlijeko i 70 grama maslaca. Dok se mlijeko i maslac griju, u drugoj posudu stavite kašičicu soli, 250 grama šećera i kvasac te miješajte dok ne dobijete jednaku smjesu. Zatim u tu smjesu dodajte mlijeko i maslac, a onda postepeno dodajte brašno i miješajte.

Umjesite glatko i mekano tijesto, a onda ga pokrijte krpom i ostavite ga raste oko sat vremena. Kada je tijesto spremno, formirajte loptice, koje ćete potom umočiti u otopljeni maslac i uvaljati u smjesu od šećera i cimeta.

Za karamel umak spojite maslac, smeđi šećer i vrhnje za šlag, a onda zagrijte na laganoj vatri dok se svi sastojci ne spoje. Važno je da smjesa ne proključa.

U kalup za pečenje stavite malo karamel umaka, a onda redajte loptice od tijesta. Kada ste ih poredali, prelijte s ostatkom karamel umaka i ostavite 30 minuta da se tijesto upije umak. Za to vrijeme, uključite rernu da se grije na 180 stepeni. Majmunski hljeb pecite oko 30 minuta. Kada je gotov, ostavite ga oko pet minuta da se ohladi i servirajte uz omiljeni topli napitak.