Ideja za večeru
33

Jelo koje se sprema u samo jednoj šerpi: Isprobajte piletinu i krompir na španski način

N. O.
Screenshot/Pinch of Yum
Screenshot/Pinch of Yum
Piletina i krompir na španski način jednostavno je jelo koje možete spremiti u jednoj šerpi, a pronašli smo ga na blogu "Pinch of Yum".

Autor recepta ga je opisao kao topao, ugodan, mirisan i skroman prijedlog za večeru koji sadrži (osim očiglednog – piletine i krompira) svježi paradajz, patlidžane, crveni luk, bijeli luk i maslinovo ulje.

Temeljni elementi cijelog obroka su piletina i krompir, jer će to učiniti da se osjećate zadovoljno i nahranjeno. Navodi i da je "pravi spektakl" u ovom receptu domaći paradajz sos - mirisni spoj dinstanog paradajza, patlidžana, crvenog luka, bijelog luka i maslinovog ulja pasiranih u tu bogatu smjesu.

Sastojci:

  • 1/2 šolje maslinovog ulja

  • 1 veliki crveni luk, narezan

  • 3 čehna belog luka

  • 5 zrelih paradajza, isječenih na pola

  • 1/2 većeg patlidžana, oguljen i narezan na kockice

  • 1 i po kašičica soli

  • 750 grama pilećih prsa

  • 1 veći krompir narezan na kriške

  • so i biber po ukusu

  • 1 kašičica višenamenskog začina

  • 1/2 šolje svježeg peršunovog lišća

  • hrskavi hljeb ili riža za serviranje

Priprema:

Za sos zagrijte maslinovo ulje u velikoj, dubokoj šerpi na srednje jakoj vatri. Dodajte crveni i bijeli luk. Iscijedite sok iz paradajza u šerpu. Dodajte komadiće patlidžana i dinstajte smjesu 5 minuta ili dok sve ne postane supasto i omekšano.

Stavite izvađene polovice paradajza preko sosa, otvorenom stranom prema dole. Krčkajte nekoliko minuta dok paradajz ne omekša. Isjeckajte ih u šerpi i dinstajte još 5-10 minuta.

Prebacite u blender, izmiksajte dok smjesa ne dobije željenu konzistenciju i umiješajte so. Probajte i prilagodite svojim željama.

U istu šerpu dodajte još malo maslinovog ulja i dodajte piletinu i kriške krompira. Pospite solju i biberom i začinima. Pirjajte nekoliko minuta sa svake strane dok ne porumene.

Vratite sos u šerpu, poklopite i dinstajte 10 minuta ili dok piletina i krompir ne budu potpuno skuhani. Pospite svježim peršunom i poslužite uz hrskavi bijeli hljeb ili rižu.