Ukusno i brzo
20

Engleska poslastica s bananom: Napravite banoffee pitu koja se ne peče

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Banoffee pita je engleska poslastica, a naziv je dobila upravo po glavnim sastojcima banani i karameli (toffee), a budući da joj se kora pravi od mljevenog keksa pa se ne peče.
Riječ je o desertu koji se brzo i jednostavno pravi pa je idealan i za početnike u kuhinji.

Sastojci koji će vam biti potrebni za podlogu:

  • 100 grama maslaca
  • 250 grama mljevenog keksa

Sastojci za nadjev:

  • 150 grama maslaca
  • 150 grama šećera
  • konzerva slatkog kondenzovanog mlijeka
  • dvije srednje banane
  • 200 mililitara vrhnja za šlag
  • naribana čokolada za dekoraciju

Priprema:

Najprije istopite maslac na laganoj vatri pa ga pomiješajte s mljevenim keksom. Potom smjesu utisnite u kalup i ostavite ga frižider da se stisne.

U drugoj posudi umutite maslac i šećer, a onda ih stavite u šerpu zajedno s kondenzovanim mlijekom i miješajte na laganoj vatri dok se sve ne rastopi pa potom zgusne.

Smjesu prelijte preko podloge i ostavite da se ohladi. Kada je kolač stegne, narežite banane i posložite. Umutite šlag i dodajte ga preko kolača. Na kraju, za dekoraciju dodajte naribanu čokoladu.