Prijedlog za iftar
64

Donosimo recept za pileći doner kojeg možete pripremiti kod kuće za 30 minuta

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Ukoliko ste ljubitelji donera, donosimo idealan način kako da ga spremite kod kuće bez komplikovane pripreme, a uz to će biti sočniji od kupovnih verzija.
Za ovaj recept bit će vam potrebno:
  • meso pilećeg bataka ili zabataka
  • ulje
  • začini za doner ili prema želji
  • krompir
  • luk
  • paprika
  • somuni
  • salata po želji
  • umak po želji

Uz ove sastojke ne smijete zaboraviti i štapiće za ražnjiće, jer ćete na njih redati komade mesa.

Priprema:

Za početak uključite rernu na 200 stepeni. Potom odvojite meso bataka i zabataka od kostiju i kože. Stavite ga u posudu gdje ćete dodati ulje i začine. Ostavite kratko da se začini upiju, a za to vrijeme pripremite tepsiju, papir za pečenje i štapiće za ražnjiće.

Naredni korak koji je ključan da se meso pravilno ispeče, jeste krompir. Naime, krompir će poslužiti kao podloga u koju ćete zabiti štapić za ražnjiće, a na kojeg ćete potom redati meso.

U tepsiju s papirom za pečenje stavite oprani krompir kojeg ste prethodno prepolovili na polutke. Stavite štapić i redajte komade mesa. Između mesa možete staviti kolutove luka i komade paprike.

Kada potrošite ove namirnice, stavite donere da se peku u rerni na 200 stepeni nekih 20 minuta. Meso će se još bolje ispeći ako imate opciju ventilatora u svojoj rerni.

Dok se meso peče, pripremite somune ili neko drugo pecivo, umak i salatu po želji. Kada je meso gotovo, izvadite tepsiju iz rerne i pažljivo uspravno režite baš kao što to rade u fast food restoranima. Ostatke krompira dodatno začinite i zapecite u rerni te ih poslužite kao prilog umjesto pomfrita.