Raj na zemlji
5

Zainteresovani dobijaju 80.000 eura ukoliko se presele na udaljeni otok, no postoji "kvaka"

B. H.
Blasket Island (Foto: Facebook)
Blasket Island (Foto: Facebook)
Irska želi povećati broj stanovnika u udaljenim zajednicama i otocima te je pokrenula projekat "Our Living Islands", koji zainteresovanim nudi iznos od 80.000 eura ukoliko se odluče preseliti na neki od udaljenih otoka.

Irska je odredila 23 otoka, od kojih niti jedan nije povezan s kopnom mostovima, na kojima će vlada zapravo plaćati ljudima da žive.

Ali velikodušna podrška od 80.000 eura mora se iskoristiti za obnovu građevina na zemljištu, kao što su radovi na izolaciji, strukturalna poboljšanja i preuređenje.

Kampanja stupa na snagu 1. jula, a kako bi ispunili kriterije, potencijalni stanovnici moraju kupiti i posjedovati nekretninu na jednom od otoka. Zgrada mora biti izgrađena prije 1993. godine i mora biti prazna najmanje dvije godine.

"Cilj ove politike je osigurati da održive, živahne zajednice mogu nastaviti živjeti, i napredovati na udaljenim otocima još mnogo godina", saopćili su iz irske vlade.

Slična kampanja već postoji na kopnu, ali su iznosi koji se nude za dogradnju kuće na jednom od irskih otoka veći kako bi se pokrili povećani troškovi, koji dolaze s manje razvijenom infrastrukturom.

Neke od lokacije uključuju Arranmore na obali okruga Donegal, s prostranstvima zlatnog pijeska i stjenovitim liticama, ili otok Clare na obali okruga Mayo, raj za planinare sa samo 160 stanovnika.