Putovanja
0

Vranica odiše pašnjacima, izvorima, slapovima i pećinama

FENA
Planina Vranica nalazi se sjeveroistočno od Gornjeg Vakufa s najvišim vrhom Nadkrstac 2.112 m n/v i s još nekoliko značajnih vrhova iznad 2.000 m n/v (Rosinj 2.059 m n/v, Devetaci 2.110 m n/v, Bijela Gromilica 2.072 m n/v, Krstac 2.069 m n/v, Ločika 2.107 m n/v, Treskavica 2.023 m n/v...)

Veći dio površine Vranice prekriven je pašnjacima s raznolikom florom i faunom. Vranicu prepoznajemo po Prokoškom jezeru, mnogobrojnim i interesantnim izvorima, predivnim slapovima kao i pećinama i jamama.

Sve te ljepote moguće je upoznati kroz planinarske ture, a početna tačka je planinarski dom "Rosinj", koji se nalazi ispod istoimenog vrha na visini od 1.680 m n/v.

Planinarsko sportsko društvo "Zlatni ljiljan" iz Sarajeva, na poziv PD "Goran" iz Gornjeg Vakufa, nedavno je organiziralo dvodnevni pohod na Vranicu, a sudjelovala su 32 planinara.

Realizirane su dvije planinarske ture. Obilazak Vranice započeli su od planinarskog doma, prošli pored vrha Rosinj i popeli se na vrh Nadkrstac 2.112 m n/v, potom i na Krstac 2.069 m n/v. Uprkos kiši, magli i vjetru, nije izostalo oduševljenje prilikom osvajanja navedenih vrhova.

Tokom večeri upriličeno je druženje planinara u PD "Rosinj". Zbog loših vremenski uvjeta, sutradan su odgodili odlazak na vrh Ločika i Prokoško jezero, ali su se u prijepodnevnim satima, od doma zaputili ka vrhu Rosinj.

Pri izlasku na sam vrh Rosinj (2.059 m n/v) dočekao ih je jak vjetar, a nakon kraćeg zadržavanja nastavili su put ka Vrelima, Hranišću te su se u poslijepodnevnim satima vratili u planinarski dom "Rosinj". Ta tura je također bila zanimljiva, nije bilo magle, poboljšana je vidljivost.

Iza njih ostala je Vranica koja sa svojim ljepotama i prekrasnim krajolikom čeka nove planinare i ljubitelje prirode, a fotografije s pomenutog pohoda Agenciji FENA ustupio je Husein Šabić iz PSD "Zlatni ljiljan".