{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vodopad Skakavac primamljiv planinarima i stranim turistima

F
7.4.2014. u 12:54
202
140
Vodopad Skakavac primamljiv planinarima i stranim turistima
202
Biser prirode koji se smjestio nadomak Sarajeva, vodopad Skavac, jučer je privukao brojne šetače i planinare ali i strane turiste.
Svježina i snaga vode koja se stropoštava s visine od 98 metara potvrđuju ljepotu prirode koja daruje ugođaj, odmor, zdravlje.

Uređene staze, klupe i vidikovci omogućavaju ugodnu šetnju i boravak na prostoru oko Skakavca.

Trideset planinara su jučer predvođeni iskusnim planinarskim vodičem Ševkom Porčom iz sarajevskog planinarskog društva Igman napravili kružnu turu s Nahoreva do podnožja Skakavca, a odatle su se popeli do Bukovika i preko lokaliteta sedam vrela zaokružili nedjeljno pješačenje.

Svi su uživali u planinarskoj turi. Danir, učenik prvog razreda osnovne škole bio je najmlađi učesnik i prednjačio je na čelu kolone. Oni stariji su iskoristili čistinu padina prema Skakavcu za branje srijemoša i divljeg špinata, te poneku gljivu "martovku" ( Hygrophorus marzuolus). I visibabe su ukrasile ruksake i planinarske kape.

U ljepoti Skakavca jučer su uživali i arapski turisti, kojima je ovo poseban doživljaj. Na tako malom prostoru toliko zelenila i vode je, kažu, fascinantno.

Vodopad Skakavac je udaljen 12 km sjeverno od Sarajeva, iznad sela Nahorevo. Visok je 98 metara. Nastaje iz istoimenog potoka koji izvire ispod vrha Bukovik (1.532 m nadmorske visine), a ulijeva se u Perački potok. Geomorfološki je spomenik prirode. Površina zaštićenog područja iznosi 1.430,7 ha. Na Bukoviku se nalazi planinarski dom.

Vegetacija na terasastim stijenama vodopada obiluje različitim endemičnim i reliktnim biljkama.

Vodopad Skakavac jedinstven je po nastanku i izgledu na prostoru bosanskih Dinarida.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: