579 kilometara za 32 sata
2

Više od utrke: Inspirativna i izazovna avantura Paysona McElveena u Tasmaniji

D. B.
Elitni brdski biciklist Payson McElveen je za svega 32 sata kompletirao nevjerovatno putovanje krševitim terenom Tasmanije dugo 579 kilometara, no umjesto utrke s vremenom, on je odlučio da uživa u krajoliku poput istraživača.

McElveen se na svom putu suočio s neočekivanim izazovima uključujući zmije otrovnice, no nije se zaustavljao. Njegova impresivna avantura, dokumentovana u novom kratkom filmu pod nazivom "Crossing Tasmania", ne samo da je testirala njegove fizičke granice, nego ga je dovela do duboke samospoznaje, emocionalnog rasta i još većeg poštovanja ljepote i nepredvidljivosti prirode.

Iako se takmiči te se vodi vremenom i performansama, ovo putovanje ga je naučilo vrijednostima iskustava koja se baš i ne dožive tokom utrka. On je naučio da uravnoteži svoj prirodni takmičarski nagon sa željom da istinski doživi i cijeni okolinu. Također, putovanje mu je omogućilo da se duboko poveže s prirodnim ljepotama Tasmanije, tako da izražava divljenje pejzažima kojim polazi te naglašava važnost doživljaja mjesta koji su mnogo više od onoga što predstavlja utrka.

Payson ističe važnost samopouzdanja i neovisnosti, tako da je prilikom nailaženja na izazove odlučivao nastaviti dalje vlastitim naporima umjesto da potraži pomoć. Tokom putovanja Tasmanijom je pomjerio svoje granice, kako fizičke, tako i mentalne. Suočavao se i savladavao razne izazove, od fizičkih zahtjeva vožnje do susreta s divljim životinjama poput zmija otrovnica i valabi kengura.

U ogromnom prostranstvu neravnog terena Tasmanije, McElveen je zaista prevazišao granice tradicionalnog utrkivanja. Iako je njegova atletska snaga neosporna, odluka da promijeni svoju perspektivu iz takmičarske u istraživačku je ovo putovanje učinila istinski posebnim.

U profesionalnom brdskom biciklizmu se McElveen dokazao te je osvojio pet univerzitetskih državnih titula, a njegova pobjeda na Mongolia Bike Challengeu 2016. godine, koji je Outside Magazine izdvojio kao najtežu svjetsku brdsku utrku, dokaz je njegove fizičke i mentalne snage. On je 2017. godine osvojio Državno prvenstvo SAD-a u biciklističkom brdskom maratonu, na kojem se utrkivao sa svojim ocem.

Godine 2022. se upustio u još jedan solo izazov te je ispisao novu stranicu historije biciklizma. Naime, postao je prva osoba koja je uspješno završila putovanje kroz krševitu unutrašnjost Islanda u samo jednom danu. On je prešao 413 kilometara za 19 sati i 45 minuta.

Ipak, izdržljivost potrebna elitnim sportistima može uzeti danak.

"Što se duže utrkujem, sve više shvatam koliko je to iskustvo zapravo ograničeno. Ovisnost o vremenu tokom cijele vožnje biciklom vas ograničava. Svi vaši treninzi su fokusirani na vrijeme, u tome je suština utrkivanja. Rezultati su bazirani na vremenu, sve obaveze koje imate izvan trkačkog vikenda su zasnovane na vremenskim okvirima i uvijek su u sukobu. Dugo se utrkujete, a želite doživjeti svijet", rekao je McElveen.

Upravo zbog toga je isplanirao izazovnu rutu teškim terenom u australskoj otočkoj državi Tasmaniji dugu 579 km i velikim s razlikama u nadmorskoj visini.

Film "Crossing Tasmania“ je priča o njegovom nezaboravnom putovanju koje zaista mijenja čovjeka.

"U prošlosti sam vozio utrke brojnim mjestima i uvijek sam bio fokusiran na ciljnu liniju, ali ovo putovanje me je natjeralo da shvatim da se može još mnogo više toga iskustiti i pored utrke", kazao je Payson.

Oslobađanje od vremenskog pritiska mu je omogućilo da bude prisutan u trenutku te da doživi Tasmaniju na duboko intiman način. Od zaobilaženja valabija i vombata tokom noći do suočavanja s prijetnjom otrovnih zmija, njegovo je putovanje bilo puno trenutaka sirovih, nefiltriranih emocija i izazova koji su testirali njegovu odlučnost.

"Tokom vožnje sam 'uhvatio' sebe kako se ne opterećavam vremenom, postigao sam tu istinsku bezvremenost. Bilo je nečeg tako zdravog i moćnog u tome", otkrio je McElveen.

Njegova odlučnost da se osloni samo na sebe učinila je ovo putovanje autentičnim.

"Nisam želio prihvatiti bilo kakvu pomoć sa strane. Bilo mi je važno da se oslonim samo na sebe i suočim se s izazovima", dodao je on.

Usred ogromnih pejzaža Tasmanije doživio je trenutke duboke samospoznaje.

"Više puta sam plakao tokom vožnje, bila je to mješavina iscrpljenosti, strahopoštovanja i trenutaka spoznaje. Želio sam podijeliti Tasmaniju s cijelim svijetom, to je tako unikatno mjesto i nadam se da će moje putovanje inspirisati druge", zaključio je McElveen.

Film "Crossing Tasmania", koji donosi priču o McElveenovoj avanturi, možete pogledati ovdje.